Iszol te napi 9 pohár vizet? Pedig kellene!

A szakemberek azt tanácsolják, hogy egy embernek átlagosan minimum 9 pohár folyadékot kellene egy nap innia. Ha most arra gondolsz, hogy ez rengeteg mosdóba járkálást jelent, és inkább csökkentenéd az adagot, akkor rossz úton jársz. Lássuk, miért lenne fontos, hogy ez a mennyiség tényleg bekerüljön a szervezetedbe minden nap!

Mert ha nem iszol elég vizet, akkor…

1. Sokkal valószínűbb, hogy egészségügyi problémáid lesznek

A magas folyadékbevitel (elsősorban víz) csökkenti vesekőképződés, a húgyúti és bélrendszeri daganatok, valamint a szívinfarktus előfordulási arányát.

2. Az anyagcseréd lelassul

Az ember anyagcseréje és a kalóriák pihenés közbeni elégetése felgyorsul, amint a szervezet hidratáltabbá válik.

Citromos víz

3. Sokkal többet kell agyalnod azért, hogy egy feladatot teljesíts

A kiszáradás közeli állapotban lévő kamaszok agya mintha összezsugorodott volna, mikor egy problémamegoldó játékban való részvételre kérték fel őket. Ugyan hasonló szinten megoldották a feladatot, mint azok, akik elegendő folyadékot ittak, viszont sokkal több koncentrációt igényelt mindez a részükről.

4. Többet fogsz enni

Egy néhány éve készült felmérés – melynek során 45 egyént vizsgáltak – kimutatta, hogy azok, akik ittak egy pohár vizet étkezés előtt, 75-90 kalóriával kevesebbet vettek magukhoz, mint azok, akik nem. Három hónapos távlatban vizsgálva így fogyást is megfigyeltek náluk.

Citromos víz

5. Sokkal ráncosabb leszel

A víz feltölti a bőrt, segít az apró ráncok és szarkalábak eltüntetésében, továbbá élénkíti a fakó arcszínt.

6. Rossz lesz a hangulatod

Egy teszt során nőket és férfiakat kértek meg arra, hogy úgy vegyenek részt egy aerobic órán, hogy előtte nem ihattak elég vizet. A dehidratált csoport fáradtabbnak, kimerültebbnek, dühösebbnek és lehangoltabbnak bizonyult, mint a rendesen ivó kontroll csoport.