Mit jelez a rejtélyes fekete háromszög?

A tapasztalt utazók talán tudják, hogy mi mire való egy repülőgépen, de aki nem utazik rendszeresen, az bizony elcsodálkozik néhány jelen, tárgyon, furcsának tűnő dolgon.

Pedig minden rejtélyre van ésszerű magyarázat!

Akasztók a szárnyon

A legtöbb repülőn, a vész esetén történő kiszállás során az utasoknak a sima, csúszós szárnyra kellene lépniük. Ennek megkönnyítésére egy speciális akasztót terveztek a szárnyra: egy biztonsági kötél egyik végét az ajtóhoz kell rögzíteni, másikat pedig az akasztóba rögzíteni. A kötélbe kapaszkodva az utasok biztonságosan evakuálhatók.

Fotó: anizza/depositphotos.com

Egy balta a pilótafülkében

Számos ország törvénye szerint a balta a vészhelyzet felszerelés része, amelyet a pilótafülkében kell tartani. Az eszköz segíthet a tűz lokalizálásában, egy bezárt ajtó kinyitásában, vagy épp új nyílást vágni.

Fotó: SimpleFoto/depositphotos.com  és oncealoft.com

Egy kis luk az ablakon

A repülő ablaka 3 rétegű üvegből áll: a külső a nyomást tartja, a belső réteg a bentről jövő károsodást védi ki, a középső pedig, amin a lukacska van, szabályozza a légáramlást. A nyílás segít a nyomáskülönbség kiegyensúlyozásában és megakadályozza a nedvesség kicsapódását az üvegek között.

Fotó: MyGoodImages/depositphotos.com

Légi biztonsági szolgálat

A légi biztonsági szolgálat emberei inkognitóban utaznak, és le tudnak nyugtatni egy bajkeverőt, de egy terroristát is képesek ártalmatlanítani. Az USA-nak, Kanadának, Franciaországnak például saját biztonsági szervezete van.

Fotó: Universal Pictures

Személyzeti pihenőfülkék

Egyes repülőkön pihenőfülkéket találunk, az utazók elől eldugva, ahol a személyzet tagjai szusszanhatnak egyet, a hosszú utak alatt. Nem feltétlenül kényelmesek ezek a kabinok, alig lehet bezsúfolódni, de egy kis fekvésre, pihenésre azért alkalmasak.

Fotó: Aaron Harris/Reuters

Kapaszkodók a vészkijáraton

Ezek a kapaszkodók mindenekelőtt a légi személyzet részére készülnek, akik a fedélzeti vészhelyzet, pánik esetén ebbe kapaszkodhatnak, így nem repülnek ki a gépből, miközben segítenek az utasoknak kijutni.

Fotó: Kryzhov/depositphotos.com

Fekete háromszög

Lehet, hogy már te is észrevetted az apró fekete háromszögeket néhány gép fedélzetén.  Ahogy egy pilóta elmesélte, a jel azt a helyet jelzi, ahonnan legjobban látható a szárny. A vizuális vizsgálat kívánatos lehet bizonyos esetekben, ha például a pilótának nehézségei akadnak, mert a szárnyak és a mutatók helyzete nem egyértelmű, netán egy műszer elromlik.

Fotó: leungchopan/depositphotos.com

Forrás: Bright Side