Gigantikus matuzsálemek.

Ázsia legmagasabb fája egy 100.8 méteres fa volt, a Menara névre keresztelt dipterokarpuszféle (Shorea faguetiana) Malajziában él. Nemrég azonban egy másik matuzsálem jelentkezett be a rekordcímért és meg is szerezte azt.

A Pekingi Egyetem kutatói a Yarung Zangbo Grand Canyon Természetvédelmi Rezervátumban találtak rá a 102,3 méter magasan növő himalájai ciprusra (Cupressus torulosa). Olyan magas, hogy még a fáról készült fotókat is lejjebb kell görgetni, hogy teljes nagyságában megcsodálhassuk a növényt.

Ez a ciprus nem pusztán Ázsiában a legmagasabb fa, de a második legmagasabb az egész világon, az amerikai Hyperion után, ami egy 116,1 méter magasra törő tengerparti mamutfenyő.

A matuzsálemek csoportjára először a természetvédelmi szolgálat egyik munkatársa figyelt fel, az ő beszámolója után végeztek vizsgálatokat az egyetemi kutatók. A feltérképezéshez és a törzsátmérők gyors méréséhez a kutatók LiDAR drónt használtak, így tudták meghatározni az óriási ciprus pontos lokációját.

Fotó: Peking University

A szakemberek elmondása szerint több mint 20 olyan fa volt a közelben, amelyek elérték a 90 métert és még több olyan akadt, amelynek magassága 85 méter körüli volt. Kiemelték, hogy ezek az óriások rendkívül fontosak az erdő ökoszisztémája szempontjából, mivel a hosszú életet biztosító genetikájuk átörökíthető az utódokra, azzal a tudással együtt, hogy miként éljék túl a kártevőket, a szárazságot és a viharokat. Emellett számos kis mikroélőhelyet alakítanak ki a gombák, madarak, rovarok, odúlakó emlősök számára.

A tudósok további aprólékos vizsgálatokat terveznek annak érdekében, hogy biztosítani tudják ezen rendkívül értékes fák hosszútávú egészségét.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Peking University