A város zöld szíve.

Európa legnagyobb zöldhomlokzata mostantól Düsseldorf belvárosban található: nem kevesebb, mint 30 ezer gyertyán burjánzik az épületen, a tetőn és a lejtős falakon. A Kö-Bogen 2 nevű, üzleteket és irodákat rejtő komplexum új lehetőségeket nyit a városi kertészkedésben és a klímaválság elleni harcban.

A gyertyán remekül alkalmazkodó, robosztus, nem mérgező és gyorsan tömött sövényt hoz létre.

Düsseldorf lakói mostantól nem csak zöld pompájában élvezhetik majd a növényt, de szép őszi színeiben is gyönyörködhetnek. Európa legnagyobb homlokzatán annyi bokor kap helyet, amennyi egy 8 km hosszú sövényt alkotna. A városi zöld-csodát Ingenhoven építészei tervezték.

A sövények ugyanazt a célt érik el, mint 80 teljesen kifejlett fa. Ezenfelül rendkívül látványosak is, a homlokzatot valóságos zöld fallá varázsolják.

Nem nehéz észrevenni a gigantikus sövény pozitív hatásait a belvárosi klímára. A növények úgy működnek, mint egy puffer a forrósággal szemben, megakadályozzák, hogy a komplexum körül túl magasra szökjön a hőmérséklet. A zöldítés gátolja, hogy a Kö-Bogen 2 aránytalanul felmelegedjen az erős napfény hatására.

A zöld folyamatos energiaátalakítóként funkcionál.

Az öntözőrendszer vízzel és tápanyaggal látja el egész évben a növényeket, eközben ők párologtatnak a leveleiken keresztül, ami hűtőhatással bír, emellett a levelek a port és a szén-dioxidot is megkötik, miközben oxigént termelnek.

Az épület mutatós zöld elképzelést is megvalósít. A projekt nem titkolt célja, hogy a kánikulában, a klímaváltozás miatt egyre több kánikulai nappal sújtott belvárosban is élhetővé tegye a mindennapokat a városlakók számára.

A homlokzat védő növénytakarója önmagában 30 ezer m²-t borít, ami nagyobb mint 4 futballpálya.

Az épület jelentős energiaátalakítást végez, a napenergia közel fele vízgőzzé alakul át a növények segítségével, ami azt jelenti, hogy az épület a természetes vízkörforgás hiányzó láncszemét képes helyettesíteni. A városok klímája szempontjából ez különösen fontos és hatékony.

A Kö-Bogen 2 növényeit az elmúlt 3 évben Ammerlandban állították elő, nagy ásványi anyagokat tartalmazó közegben. A facsemeték ugyanazokkal a körülményekkel találkoztak a termesztőhelyükön is, mint a későbbi életterükben.

A növények gondozásáért egy wuppertali cég, a Leonhards felel. A gyertyánokat évente 2-3 alkalommal visszavágják majd kb. 130 cm-es magasságra, hogy elkerüljék az elburjánzásukat.  A projekt tudományos hátterét a Beuth-i Alkalmazott Tudományok Egyeteme biztosította.

A zöldház Düsseldorf belvárosának új központjában valósult meg. Minden szintet figyelembe véve 66 ezer m²-nyi területet foglal el, földalatti parkolóval, alagúttal, összeköttetéssel a színházhoz.

Forrás és képek: www.ubm-development.com