Véletlen felfedezés.

1992-ben a kínai Csöcsiang tartomány Shiyan Beicun nevű falujának közelében a gazdálkodók földjét tavacskák borították. A farmerek úgy döntöttek, hogy megpróbálják lecsapolni a vizet, de nem várt fordulat következett. A munkálatok közben 5 kőbarlang bukkant elő, erőteljesen a sziklába vájva. A sokkoló felfedezés további ásatáshoz vezetett és még 19 barlangot tártak fel.

Összesen 24 üreget rejtett a föld: a Longyou barlangok ámulatba ejtették a tudósokat. A változatos méretű és formájú barlangok eredete és felépítése is rejtélyes.

A felfedezésük óta konzerválták a járatokat. Megdöbbentően jó állapotban vannak, az eltelt évszázadok és áradások ellenére. A bennük talált leletek az i.e. 91 és 48 közötti időszakból származnak, Han Xuan császár uralkodása idejéből. Mindez azt jelenti, hogy a barlangok kb. 2000 évesek lehetnek. Érdekes, hogy nem esik szó róluk egyetlen akkori feljegyzésben sem. Vajon mi célt szolgálhattak? Netalán valamilyen rituálék kaptak helyet bennük?

Longyou Xiaonanhai Shishi 2016.12.11 16-10-51

Az is figyelemreméltó, hogy a barlangok különböző méretűek. Némelyikük 300 méter széles, boltíves mennyezettel és alátámasztó oszlopokkal. Mások ennél jóval kisebbek. A feltételezések szerint kb. 1 millió m3 követ hordtak el a készítésük során, az üregeket hosszú, párhuzamos, vésett vonásokkal vájták. Néhány homokkő oszlopot faragvány díszít. A barlangok egy része már nyitva áll a nagyközönség előtt, de a rejtélyükre továbbra sincs megoldás.

Forrás: mymodernmet.com