Hazánkban védett.

A füles vöcsök (Podiceps auritus) a mérsékelt égövi tavak lakója, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is honos.

A Vörös listán státusza sebezhető, Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer Ft.

Jellegzetes fejéről felismerhető, mivel azt fekete gallér övezi, a tetején pedig két tollszarvacska díszíti. Szeme élénkpiros, mögötte aranyvörös kantársáv van sárga szegéllyel. A vöcsökre 31-38 cm-es átlagos testhossz és 59-65 cm-es szárnyfesztávolság jellemző.

Eurázsia és Észak-Amerika északi részén költ, de többnyire a sarkkörtől délre. A nagyrészt vízinövényekkel borított tavakon növényi anyagokból álló úszó fészek-szigetet készít, amelynek nagy része a víz alá merül. Ide rakja 3-5 tojását. A fiókák kikelésük után elhagyják a fészket és követik szüleiket, a vonulásig együtt maradnak.

Hazánkban rendszeres átvonuló, március-áprilisban és szeptember-októberben tartózkodik nálunk.

Elsősorban ősszel figyelhetjük meg, főleg a Balatonon, a Dunán és más nagyobb vizeken, valamint bányatavakon. Időnként nálunk is áttelel. A telet a tengerpartok mentén és be nem fagyó folyókon tölti.

A füles vöcsök víz alá bukva, sebes úszással szerzi főként apró rákokból, rovarokból, kis halakból álló táplálékát, de jelentős mennyiségű magot is eszik. Más vöcskökhöz hasonlóan tollakat is eszik, aminek az emésztésben van szerepe.

A zseniális online madárhang adatbázisban a füles vöcsök hangját is meghallgathatjuk: xeno-canto.org

Forrás: www.mme.hu