Szárnyas a lakásban.

Az elmúlt években Kínában elképesztő népszerűségre tett szert az úgynevezett “rutin tyúk”, amit a “világ legkisebb csirkéjének” neveznek. Ha valaki rákeres a közösségi oldalakon, tengernyi találatot fog kapni. Sok rajongó egész terráriumot rendez be a pipiknek, melegítő lámpával, bútorokkal, növényekkel, más díszletekkel.

Technikailag a rutin tyúk nem tyúk. Valójában egy hibrid, amely a fürj és a fogoly keresztezésének eredménye. A világ legkisebb tyúkja egy becenév, ami rajta ragadt az állaton. Igazán illik is rá, mivel a madárka egy átlagos emberi ököl méretű és mindössze 50 grammot nyom. Nagyon aranyos és apró termete arra is lehetőséget ad, hogy bájos kis lakhelyet rendezzünk be neki, akár a lakásban.

A rutin csirke a rutin vegyületről kapta a nevét. Ez a flavonoid a citrusfélékben és számos más növényben megtalálható, de jelen van ennek a tyúknak a tojásában is. A fajta egyébként rendkívül produktív a tojástermelésben, ami szintén növeli a népszerűségét. A tojásai még egy fürjtojásnál is kisebbek, majdnem akkorák, mint egy ötcentes érme. A szárnyas az év 300 napján tojik.

Noha a tyúkoknál sokkal jobban bírja a lakásban tartást, azért egy macskánál vagy kutyánál jóval több törődést igényel. Elsősorban a hőmérséklet az, ami nagyon fontos számára; 20-30 °C közti ajánlással a felnőtt példányok és 35-38 °C-kal a csirkék számára. A szag kulcskérdés a tyúkoknál és ez alól a rutin tyúk sem kivétel, ezért a lakásban gyógynövényes almot ajánlanak a baromfi alá.