Lóvontatta mentő.

Sark egy aprócska sziget a La Manche csatornától délnyugatra, nem messze Normandia partjaitól. A sziget különös módon Európa feudális rendszerű bástyája volt 443 éven át. A Normandiai Hercegség utolsó maradványa a brit korona alá tartozó terület, válás, autók és utcai lámpák nélkül.

Sark kb. 5 km hosszú és 1,5 km széles földdarab, mindössze 6 lakossal.

Sark-aerial

Az alkotmányos reformok előtt a kormányzó szerve a Chief Pleas nevű feudális parlament volt, nem választás útján bekerülő földtulajdonosokkal és a Seigneur nevű elnökkel. 1565 óta, amikor I. Erzsébet a nemes Hellier de Carteret-nek adományozta a szigetet a kalózokkal szembeni védelemért cserébe, a Seigneur  uralta a darab földet. A Seigneur a brit koronának éves járandóságot fizetett, cserébe viszont övé volt a jog, hogy a földbirtokosoknak engedélyt adjon. Utóbbiak szabadon adhattak-vehettek házakat, de csak akkor, ha hűséget tettek a brit koronának és tizenharmadot fizettek az ingatlan vételárából.

La Seigneurie gardens, Sark

Számos törvény, elsősorban azok, amelyek az öröklődéssel és a Seigneur jogaival voltak kapcsolatosak, keveset változtak 1565 óta. Például a Seigneur-é volt a galambtartás kizárólagos joga és csak ő tarthatott ivartalanított kutyát is, valamint őt illette a törmelék, amit az ár-apály partra sodort.

Tractor on La Coupee

1993-ban az ősi feudális erőket veszély fenyegette, mert a Barclay milliárdos testvérek, a Ritz hotel tulajdonosai megvették az apró partmenti szigetet, a Brecqhou-t. A jog szerint nekik is adót kellett volna fizetniük egyenesen az elöljáró zsebébe, ráadásul egészben és osztatlanul a legidősebb fiú örökösre szállt volna a sziget. A fivérek bíróságra vitték az ügyet és megnyerték, ami elindította az ősi szabályozás felszámolását.

Sark La Coupee

Végül 2008-ban a sziget felnőtt lakossága demokratikus szavazással egy 28 tagú erős parlamentet választott, véget vetve ezzel a 443 éves feudális szabályoknak. Eltörölték a Seigneur ingatlanadóját helyette egy éves díjat kap, amelyet utódaira átörökíthet.

A turisták számára Sark idilli hely.

Az ideérkezők egy 45 perces kompúttal jutnak át a szigetre. Mivel a  szigeten nincs leszállópálya, sem aszfaltozott út, motorral működő autó, a modern élet nem minden vívmánya jutott el ide. Egy orvos látja el az egészségügyi problémákat, de a mentőt például ló vagy traktor húzza.

Dixcart Bay on Sark

Sark, La Coupee

Forrás: www.amusingplanet.com