Ár-apály.

A Saint John-folyó Kanadában, Új-Brunswick tartomány legjelentősebb és leghosszabb folyója. A folyam egy keskeny szurdokon halad át, mielőtt a Fundy-öbölbe ömlik. A Fundy-öböl vízszintjének jelentős emelkedése-süllyedése, azaz az ár-apály azt okozza, hogy a zuhatagok minden bejövő árral megfordítják a folyó folyásának irányát.

A Fundy-öbölben a világ egyik legnagyobb ár-apály szinteltérése figyelhető meg: a két vízszint közt akár 14 méter is lehet a különbség. Amikor a vízszint alacsony, a folyó teljes vize keresztüldübörög a szurdokon és az öböl vizébe ömlik. Egy vízalatti párkány (11 méterrel a vízfelszín alatt) arra készteti a vizet, hogy zuhatagokon és örvényeken keresztül robogjon.

Ahogy az öböl vízszintje emelkedni kezd, lelassítja a folyó folyását, majd végül teljesen megállítja azt. Ez a nyugodt, rövid időszak az egyetlen periódus, amikor a hajók navigálhatnak a vízesésnél. A dagály után emelkedik a folyó vízszintje és a folyam felfelé kezd folyni. Ahogy az ár tovább emelkedik, a fordított folyás is egyre nő, hatása még 130 km-re a szárazföld belsejében is érezhető.

A dagály után az öböl vízszintje egyre csökken, így a folyó felfelé áramlása is, amíg az öböl vízszintje a folyó szintjére nem esik, ami egy újabb dagályt eredményez. Amikor az öböl szintje a folyóé alá esik, az újra normál irányba kezd folyni és az öböl felé kezd futni.

A Fundy-öböl ár-apálya kb. 12,5 óránként váltakozik, tehát a folyó minden nap kétszer irányt vált.