Jóval több, mint tányérdekoráció.
A petrezselymet valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, az viszont jó kérdés, hogy miért csak díszítéshez és leves ízesítésre használjuk ezt a mediterrán fűszert?
Talán bátrabban fogunk fűszerezni vele, ha megismerjük az egészségre gyakorolt hatását!
1. Tápanyag és vitaminbomba
C és K vitamin, béta-karotin: ez mind megtalálható a petrezselyemben. Már 2 evőkanál fűszer tartalmazza a napi mennyiség 2 %-át kalciumból, vasból, és folsavból, 12 %-át A vitaminból, 150 %-ot K vitaminból és 16 %-ot C vitaminból.
2. A vesekőképződést gátolja
Segítik a vesék egészséges működését. Egy tanulmány szerint a petrezselyem levelek és gyökér fogyasztása állatokban csökkentette a kalcium-oxalát lerakódások számát és segített a vesekövek töredezésében is.
3. Ízületi fájdalmat csillapító hatással bír
Ha minden nap eszel petrezselymet, érezni fogod, hogy csökkenti az ízületi fájdalmat, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bír.
4. Harcba száll a fáradtság ellen
Magas vastartalma miatt vérszegényeknek is ajánlható, és akkor is fűszerezz vele, ha fáradt, nyúzott vagy.
5. Nem csodaszer, de rákellenes hatással bír
A petrezselyem gazdag a ráksejtekkel szemben harcoló komponensekben, a tanulmányok szerint.
6. Segít a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében
Vizsgálatok szerint a myricetinben gazdag táplálék 26 %-kal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A petrezselyem az egyik legjobb myricetin forrás. Egy tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél erős kapcsolat mutatkozott a flavonolok fogyasztása a betegség előfordulási gyakorisága között.
7. Javítja az általános egészségi állapotot
A petrezselyem tea ellazítja a merev izmokat és elősegíti az emésztést.
Most pedig lássunk néhány tippet, hogy miként tudsz több petrezselymet csempészni az étkezésedbe:
Tedd hozzá a smoothie-hoz – különleges ízt kölcsönöz neki
Készíts chimichurrit – ez a dél-amerikai szósz rengeteg petrezselymet használ, és a pesztóhoz hasonlóan készül
Fotó: Dianne’s Vegan Kitchen
Szórd a salátákra, tedd a salátaöntetekbe
Fotó: www.care2.com
Főzd a rizshez, köleshez, egyéb gabonákhoz.
Fotó: veganmiam.com
Forrás: www.care2.com