Gólyák, fecskék, cinkék.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére ’Madárbarát település mintaprojekt’ kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (odúk, odútelepek).

A madárbarát hozzáállásra már eddig is számos példát láthattunk: vannak olyan falvak, ahol közösen etetnek a  lakók egy télre ott maradt gólyát, akad település, ahol a fecskefészkek kihelyezéséért cserébe virágpalántát ajándékoz az önkormányzat és az is segíti a szárnyasokat, ha sok fát, bokrot ültetnek a  közterületekre.

A pályázat célja az olyan magyarországi települések önkormányzatainak bevonása a mintaprojektbe, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére.

A támogatás céljára rendelkezésre álló összeg településenként 1 millió Ft, amelyet madárvédelmi, természetvédelmi eszközök formájában kap a pályázatban nyertes település, a támogatás része továbbá 1 db Madárbarát mintakert tanösvény és 2 éves szaktanácsadás is. Az eszközök és a tanösvény kihelyezésében az MME a helyszínen szakmai segítséget nyújt.

A pályázatban 2-2 település kerül kiválasztásra a lakosságszám szerint meghatározott 5 településkategóriában.

Kizárólag azon pályázó kerülhet kiválasztásra, amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve, kivételt képez ez alól a gólyakosarak,és gólyafészek magasítók.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha a település rövid és hosszú távú tervei között szerepel a madár- és természetbarát beavatkozások lebonyolítása, amiket részletesen is kifejthetünk. Ide tartozik például, hogy tervezi-e a település a fa- és bokorkivágások megfelelő időzítését, a fecske- és denevérbarát épületfelújítások bevezetését, méhlegelők létesítését vagy a zöld felületek egyéb madár- és rovarbarát módon történő kezelését, netán a biológiai szúnyogirtást. Előnyt jelentenek a környezeti nevelési programok, a különféle természetvédelmi stratégiák és az is plusz pontot ér, ha rendelkezik a település bármilyen természet- vagy környezetvédelmi rendelettel.

A pályázatot az MME szakmai bizottsága fogja elbírálni. A pályázattal kapcsolatos kérdés esetén a palyazat@mme.hu e-mail címen lehet érdeklődni. A pályázat benyújtási módja és határideje: kitöltött pályázati űrlap, 2022. június 10. Az űrlapot és a részletes információkat itt találjuk: www.mme.hu/madarbarat-telepules-mintaprojekt-palyazati-kiiras