Szokatlan jelenség a vulkáni hamun.

Bár a Négyszögletű kerek erdő csak a képzelet szülötte, a Négyszögletes fák erdeje a valóságban is létezik: Panama déli partjától nem messze a találjuk. A világon egyedülálló négyzetes törzsű fák csoportja egy olyan völgyben nő (El Valle de Anton), amelyet hatalmas vulkánból származó hamu borít. A fák törzse négyszögletes, szinte derékszöget zárnak be az oldalak, így különös látványosságot jelentenek, a turisták mellett a szakembereket is a területre csábítják. További érdekesség, hogy nem csak a törzs, de a növekedést jelző évgyűrűk is négyszögletesek.

A Floridai Egyetem kutatói hajtásokat szedtek a rejtélyes fákról, hogy megvizsgálják, azok megtartják-e jellegzetességeiket más körülmények között is. Az eredményeik szerint a fura alak összefüggésben van a völgyben található körülményekkel.

A világ második legnagyobb lakott szunnyadó vulkán alatti völgye rengeteg turistát vonz, sokan saját szemükkel szeretnék látni a híres fákat. Még az arra járók egy része is úgy véli, hogy igazából semmi különös nincs a négyszögletes törzsekben. A fák a Quararibea asterolepis nevű fajhoz tartoznak, ennek a növénynek a törzse egyébként is a szokatlan alakjáról ismert. Ez a Közép-és Dél-Amerikában őshonos fa a cellulóz előállítására alkalmas.

Sokan rajonganak a misztikus jelenségért, mások szerint viszont természetes, ha egy fatörzsnek nem teljesen hengeres az alakja. Olyan látogató is akadt, aki észre sem vette volna az egyedülálló fákat, ha nem jelzi külön tábla őket.

Forrás: www.odditycentral.com