Karnyújtásnyira az űrkertészet?

A NASA és Elon Musk SpaceX projektje is eltökélt abban, hogy a közeljövőben embereket telepít a Marsra. Az űrélet egyik legnagyobb kihívását az élelem termelése jelenti, hiszen a Földről történő utánpótlás kivitelezhetetlen feladat.

Az űrbéli önellátás érdekében komoly kutatómunka folyik.

Az első lépés az, hogy megteremtsék az élelmiszertermelés és a növénytermesztés lehetőségét a Holdon, ami egy esetleges küldetés során lehet lényeges. A jövőben hosszabb űrmissziókon vagy egyfajta központi bázisként is szerepet kaphat a Hold.

Most a Floridai Egyetem kutatócsapata a Holdról származó közegbe ültetett lúdfű magokat. A lúdfű Európában, Ázsiában és Afrikában is őshonos, a kutatásokban széleskörűen használják, mert a genetikai hátterét teljesen feltérképezték.

Fotó: SWNS

Ezeket a holdbéli földmintákat még az Apolló egységek hozták magukkal 1969 és 1972 között. A magok számára vizet, tápoldatot, fényt biztosítottak és figyelték az ehető zöld szárba szökkenését.

Fotó: SWNS

Az apró holdbéli kertet csupán néhány teáskanálnyi Hold talajból készítették. Az egyetem mindössze 12 g földet kapott a NASA-tól, hosszas egyeztetések után. A normál esetben sejtkultúrák tenyésztésére használt műanyag tálcák üregeit töltötték meg 1-1 g közeggel, amit aztán tápoldattal nedvesítettek meg. Minden ilyen kis kertecskébe került néhány szem lúdfű mag.

Végül az összes mag kicsírázott, ami még a kutatókat is lenyűgözte. Ez pedig megnyitja a lehetőséget a földi forrásoktól független kertészkedés előtt.

A magvakat a Földről származó vulkáni és bazaltos hamuba, valamint szimulált marsi talajba is elültették kontrollként. Idővel különbségeket lehetett megfigyelni: a ’Holdon’ növő növények kisebbek voltak, lassabban nőttek és változatosabb méreteket is mutattak, mint a kontrollok.

Fotó: SWNS

A növények azokat a stratégiákat mutatták, amelyeket általában stresszhelyzetben „vesznek elő”. Ebből a tudósok arra következtettek, hogy a Holdközeget egyfajta stresszként érzékelik. A tanulmány során az is kiderült, hogy a legnagyobb stresszt mutató növények azok, amelyeket érett holdbéli talajban neveltek. Ezek erősebb kozmikus szélnek vannak kitéve, mint a fiatalabb közegek, ami megváltoztatja a szerkezetüket. A termesztés magát a közeget is megváltoztatta.

A Hold egy rendkívül száraz terület. Még rengeteg vizsgálat vár a tudósokra, ki kell deríteniük, hogy miként reagálnak a Hold kőzetekben rejlő kristályok arra, ha vizet és tápoldatot adunk hozzájuk, és növényt termesztünk bennük.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

A kiemelt kép illusztráció.