Emlékül egy fa marad.

Nehéz a halálról és magáról a temetkezésről szót ejteni, hiszen minden kultúrában megvannak a hagyományok, amiken változtatni ördögtől valónak tűnik. Nagyon vékony az a határ, ahol az alábbi ötlet egyensúlyoz: biztosan lesznek, akik kiakadnak, kegyeletsértésnek, őrültségnek tartják az egészet, míg mások megértőbbek, és meglátják benne az alkotók eredeti szándékát: az élet körforgásának megvalósítását.

Fotó: Capsula Mundi/Francesco D’Angelo

A Capsula Mundi Urn névre hallgató urna nem egy szokványos darab. A tervezők, Anna Citelli és Raoul Bretzel által megalkotott urna szeptembertől rendelhető. A hamvasztás után az elhunyt hamvait fogadja be, és aztán vagy egy már meglévő fal mellé kell helyezni, vagy egy gödörbe, amibe fát lehet ültetni. Maga az urna biológiailag lebomló műanyagból készült, és így a fát tápláló földdé és tápanyaggá válik, néhány hónapon vagy éven belül, attól függően, hogy milyen talajba és időjárási körülmények közé kerül.

Fotó: Capsula Mundi

A 29 cm magas és 22 cm széles tartály űrtartalma 4,5 liter, és kb. 1,4 kg-ot nyom. Két változatban kapható: a beige színű sokkal természetes érzést és kinézetet képvisel, a fehér szatén modell viszont elegánsabb. A környezetbarát anyagból készült urna nem olcsó, kb. 400 euróért lesz kapható.

Forrás: www.treehugger.com