Jóval több, mint tányérdekoráció.

A petrezselymet valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, az viszont jó kérdés, hogy miért csak díszítéshez és leves ízesítésre használjuk ezt a mediterrán fűszert?

Talán bátrabban fogunk fűszerezni vele, ha megismerjük az egészségre gyakorolt hatását!

1. Tápanyag és vitaminbomba

C és K vitamin, béta-karotin: ez mind megtalálható a petrezselyemben. Már 2 evőkanál fűszer tartalmazza a napi mennyiség 2 %-át kalciumból, vasból, és folsavból, 12 %-át A vitaminból, 150 %-ot K vitaminból és 16 %-ot C vitaminból.

2. A vesekőképződést gátolja

Segítik a vesék egészséges működését. Egy tanulmány szerint a petrezselyem levelek és gyökér fogyasztása állatokban csökkentette a kalcium-oxalát lerakódások számát és segített a vesekövek töredezésében is.

3. Ízületi fájdalmat csillapító hatással bír

Ha minden nap eszel petrezselymet, érezni fogod, hogy csökkenti az ízületi fájdalmat, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bír.

4. Harcba száll a fáradtság ellen

Magas vastartalma miatt vérszegényeknek is ajánlható, és akkor is fűszerezz vele, ha fáradt, nyúzott vagy.

5. Nem csodaszer, de rákellenes hatással bír

A petrezselyem gazdag a ráksejtekkel szemben harcoló komponensekben, a tanulmányok szerint.

6. Segít a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében

Vizsgálatok szerint a myricetinben gazdag táplálék 26 %-kal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A petrezselyem az egyik legjobb myricetin forrás. Egy tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél erős kapcsolat mutatkozott a flavonolok fogyasztása a betegség előfordulási gyakorisága között.

7. Javítja az általános egészségi állapotot

A petrezselyem tea ellazítja a merev izmokat és elősegíti az emésztést.

Most pedig lássunk néhány tippet, hogy miként tudsz több petrezselymet csempészni az étkezésedbe:

Tedd hozzá a smoothie-hoz – különleges ízt kölcsönöz neki

Készíts chimichurrit – ez a dél-amerikai szósz rengeteg petrezselymet használ, és a pesztóhoz hasonlóan készül

Fotó: Dianne’s Vegan Kitchen

Szórd a salátákra, tedd a salátaöntetekbe

Fotó: www.care2.com

Főzd a rizshez, köleshez, egyéb gabonákhoz.

Fotó: veganmiam.com

Forrás: www.care2.com