Magasabb, mint egy lakóház.

A saguaro, más néven kandeláberkaktusz (Carnegiea gigantea) a sivatag jelképe, a westernfilmek állandó szereplője. Ez a hatalmas, fatermetű növény az USA és Mexikó határán elterülő Sonora-sivatagban őshonos, Arizona állam jelképe.

A kandeláberkaktusz meglehetősen hosszú életű, akár 75 évig is eltart, amíg oldalkart fejleszt. Egyes példányok akár 150 évig is élhetnek, a legnagyobb ismert kaktusz a „Bajnok Saguaro” névre hallgató, Arizona-ban található példány, amely tekintélyes, 13,8 méteres magassággal és 3,1 méteres körmérettel büszkélkedhet.

Az oszlop vagy karos gyertyatartó alakú kaktusz eső esetén elraktározza a csapadékvizet, ilyenkor akár 5-6 tonnát is nyomhat. Rendkívül szélsőséges körülmények között is megél, akár 45◦C-ra rúgó hőmérsékletet, és évekig tartó aszályt is elvisel.

Virágai a hajtás csúcsrészén, csoportosan, éjszaka kezdenek nyílni, de csak nappal bontják ki teljesen fehér szirmaikat. Szárított törzsét építőanyagnak (gerendának) és tűzifának használják. Viaszos beléből régebben fáklyát készítettek. Az élő növény belseje, odúja a gilaszallagos küllő szinte kizárólagos fészkelőhelye.

Egy sajnálatosan megégett kandeláberkaktuszt mérése. A „Hatalmas” névre hallgató, 14 méter magas egykori rekorder Arizona-ban élt, több, mint 200 évesre becsülték a korát, de 2005-ben tűzvész áldozata lett.

Forrás és képek: avax.news