Az egyedek körforgásban vannak, mintha egy szökőkútban lennének.

A tűzhangyákra nem mondhatnánk, hogy cukik, vagy ölelgetni valók, de a teljesítményük láttán biztosan tátva marad a szánk. Tutajokat képesek formázni, hogy túléljék az áradásokat, sőt tornyokat építenek, ha veszélyben vannak, vagy akadályokat kell megkerülniük.

A kutatók alaposabban tanulmányozták a toronyépítés mechanizmusát, és arra jutottak, hogy a hangyák nem tudatosan döntik el, hogy egymás hegyére-hátára állva alakzatba rendeződnek.

Ez a folyamat sokkal inkább számtalan próbálkozással és kudarccal kísért, melynek során a hangyák bizonyos alapszabályokat követnek. Először is addig sétálgatnak körbe, amíg egy üres helyet nem találnak a csoportban. Aztán elhelyezkednek és megmerevítik magukat, hogy segítséget nyújtsanak a többi hangyának a felkapaszkodáshoz. Ezt vízszintesen teszik, hogy tutajt alkossanak, vagy függőlegesen, hogy tornyot. A torony 30 hangyányi magasságú is lehet, és kissé az Eiffel toronyra hasonlít – széles alapja van, hogy kiegyensúlyozottan oszoljon el rajta a súly.

Ezen rovarok számára nem jelent gondot a társak segítése. A kutatók úgy találták, hogy testük súlyának 750-szeresével képesek elbírni sérülés nélkül, de legkényelmesebben akkor érzik magukat, ha 3 társukat tartják a hátukon. A háromnál több az már átléphet egy határt, egyszerűen feladják és elsétálnak.

A felvételen jól látszik, hogy a formáció nem állandó, nem statikus. Miután radioaktív élelemmel etették a hangyákat, a kutatóknak alkalmuk volt megfigyelni, hogy miként építenek tornyot, egy röntgenkészülék alatt. Azt remélték a vizsgálattól, hogy többet megtudnak a mechanizmusról és jobban megértik a belső munkálatokat.

A megfigyelés során kiderült, hogy a torony állandóan változó szerkezetű, valójában folyamatosan süllyed. Amikor egy egyed elér a torony aljára, akkor kis csatornákon keresztül kijön belőle a szélére, majd újra elindul felfelé, a torony teteje felé. A hangyák tulajdonképpen körforgásban vannak, mint egy szökőkútban a víz, csak éppen hátrafelé.

Lehet, hogy aprók, de biztosan nem gyengék. Még mi, emberek is tanulhatunk tőlük, például az apró robotok felépítésénél.

Forrás: www.atlasobscura.com