Kalória vadászat nélkül.

Amikor az erdőt járjuk a kutyánkkal, talán nem gondolunk arra, hogy milyen módon avatkozunk be az ökoszisztémába. Valószínűleg az utolsó dolog, ami eszünkbe jut az az, hogy a hátrahagyott ürülékkel a táplálkozási láncot borítjuk fel.

Most a Skót-felföld fenyőerdejeiben a vörösrókák és nyusztok körében végzett széleskörű vizsgálat rámutatott arra, hogy ezek az állatok olyan nagy mértékben fogyasztják a kutyák ürülékét, hogy az gyakorlatilag az elsődleges táplálékforrásukká lépett elő.

Nem ismeretlen szokás az, hogy az állatok a saját vagy más állatok ürülékét eszik, de ilyen mértékű fogyasztással még nem találkoztak a tudósok. A szakemberek azt találták, hogy a rókák ürülékében a kutyák DNS-e volt a második legnagyobb arányban jelen, kb. 40 %-os előfordulással.

A kutyaürülék maga kalóriatartalmú, a vörös rókák rendszeresen eszik (a nyusztok nem) alternatív táplálékként, az ingadozó mennyiségű zsákmányok helyett. A vörös róka fő zsákmánya a csalitjáró pocok, amit viszont sokkal nehezebb levadászni, mint egy kutyaürüléket, ráadásul bizonytalanabb az elérhetősége is. Amikor kevés a préda, szintén a kutyaürülék felé terelődnek a rókák.

A szakemberek figyelmeztetnek rá, hogy mindez azért is probléma, mert ezzel új paraziták és betegségek jelenhetnek meg a rókák körében. Talán nem is kell magyarázni ezek után, hogy miért lenne fontos a kedvencünk ürülékét felszedni az erdei séta, kirándulás során is!

Forrás: onlinelibrary.wiley.com