Erdei gyümölcsök bősége.

Idén kedvező volt az időjárás az erdei gyümölcsök terméséhez, azonban szomorú oka is van annak, hogy rekordtermést csemegézhetünk a pilisi erdőkben. Még a 4 évvel ezelőtti (2014-es) jégkár miatt csökkent le annyira az erdő lombkoronájának záródása, hogy az alsó szinten élő lágyszárú- és cserjefajok még több fényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak, ami többek között a nagy mennyiségű málna- és szedertermést is biztosítja.

Június-júliusban rengeteg málna érett Dobogókő környékén, augusztusra pedig rekord mennyiségű szeder beérését várják a szakemberek. Az erdőjárók, kirándulók bátran csemegézhetnek, naponta és fejenként 2 kg gyümölcsöt a kosarukba is gyűjthetnek a szabályozás szerint.

Mind a málna, mind a szeder őshonos a Pilisi Parkerdő területén, és pont az a magasabban fekvő régió biztosítja számukra a legjobb életfeltételeket, amit a jégkár a legerősebben érintett. Az elmúlt években ezért ezek a növények gyorsan elszaporodtak, és a nyár eleji csapadékos, de meleg időjárásnak köszönhetően rekordnagyságú termést hoztak.

Júliusban tehát inkább málnát, augusztusban pedig szedret szedhetünk az erdőkben. Érdemes belőlük szörpöt, lekvárt készíteni, főként vegyes formában, különlegességként. A gyümölcsérés időszakában a Pilisi Parkerdő erdei iskoláinak programjában is szerepel a lekvárfőzés, így például a visegrádi Mogyoró-hegyen található Madas László Erdészeti Erdei Iskolában táborozó csoportok folyamatosan készítik az újabb és újabb üveg lekvárokat, amit aztán nemcsak közösen kóstolnak meg, hanem az őszi és a téli időszakban érkező látogatók is fogyaszthatják.

Forrás: parkerdo.hu