Viszlát, csúnya, szürke oszlopok!

Az utcai művészet nem csak a házfalakon van jelen, de például a szélturbinák oldalán is. Kétségtelen, hogy egy-egy oszlophoz rengeteg festékre van szükség, és az is fontos, hogy a mű jól mutasson messziről – az eredmény azonban rendkívül látványos.

Ezek a pingált turbinák Németországban termelik az áramot.

A skóciai Findhorn egyfajta ökofaluként működik 1962 óta.

A tengerparton lévő szélfarm tiszta, zöld energiával látja el a települést.

Lisa Shaw művésznő helyi gyerekek és felnőttek segítségével 3 szélturbinát dekorált ki festményekkel a 2006-os üzembeállításukat követően. A festmények az oktató célú ökológiai témákat vegyítik bájos népművészeti elemekkel.

Michael Schmidt, aki elszántan harcol a nyers tej piacra dobásáért, sajátos szélturbinát mondhat magáénak.

A farmján található oszlop Kanadában, Durham-nél csodálható meg.

Tokióban, a Wakasu Kaihin Parkban könnyen megtalálhatjuk a 100 méter magas szélerőművet.

A hatalmas turbina (az egyik legnagyobb Japánban) felületét egy karakter díszíti. Az Astro Boy (kb. Űrfiú) először 1952-ben jelent meg a mangákban, a turbinára 2004-ben került fel.

Az Alternatív Technológiák Központját Wales-ben hozták létre 1973-ban. 2004 óta már szélturbinát is találunk itt, amit helyi gyerekek festettek színpompásra.

A Németországban található Kelet-Frízia szeles vidékén az állandó, kemény fuvallatok erejét használják ki.

Az egyik turbináról egy tipikus helyi, vörös világítótorony képe néz ránk.

Egy ausztrál cég új megközelítéssel népszerűsíti a szélenergiát: a helyi közösségeket vonják be a nagy, szürke oszlopok kidekorálásába.

2013-ban például így került Gale és Gusto egy Victoria állambéli toronyra.

Szélművészet Projekt: 2016-ban a megújuló energiaforrások előtt tisztelegtek egy portugál szélfarmban, amely Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.

Két elismert portugál művész, Joana Vasconcelos és Vhils festették ki a 100 méter magas turbinákat. A két oszlop nagyon különbözik, de mégis lenyűgözőek mindketten, a művészek egyedi elképzelésit közvetítik.

Június 15-én tartják a Nemzetközi Szél Napot, ez alkalomból 2014-ben a Viru-Nigula-ban, Észtországban található turbinák egyike kapott díszes külsőt.

A norvég Smøla szigetén arra a problémára kellett megoldást találni, hogy a forgólapátok nagy pusztítást végeztek a madarak, denevérek, rovarok között.

Kiderült, hogy a halványabb színek, mint a kék, zöld vagy a fehér jobban segítik a környezetbe olvadást – ami viszont nem előnyös a vadállatok, élőlények szempontjából. Számukra jobbak az élénk színek, erősebb kontrasztok, így például dekorálásra ajánlott szín a lila, ez feltűnőbb és nem is vonzza annyira a rovarokat.

Forrás: weburbanist.com