Rejtett kancsókák.

Borneó sötét dzsungeleiben egy növényfaj úgy alkalmazkodott az élőhelyéhez, ahogy eddig még egyetlen más növényfaj sem tette.

A cseh kutatók által vezetett nemzetközi csapat megerősítette, hogy a Nepenthus pudica az első olyan húsevő növény, melynek csapdáit a föld alatt találták meg.

A kancsókák főként Délkelet-Ázsiában élő rovarevők. Ezek a növények ötletes csapdákat állítanak a rovaroknak a levelek végén, folyadékot tartalmazó kis kancsóka formájában, amik rendszerint színükkel is kitűnnek a zöldből.

A kancsóka nálunk is népszerű a különlegességeket kedvelők körében: Európában már a 18. század végétől tartják őket mini üvegházakban, télikertekben.

Az újonnan felfedezett faj teljesen másként viselkedik, mint a rokonai. Az akár 11 cm-es csapdáit, azaz kancsóit a talajban növeszti. A csapdákban különféle bogarak, hangyák, atkák akadnak fenn.

A földfeletti hajtások mellett rövid földalatti szárakat is hoz, amelyek általában üregekbe nőnek, ezek végül leveleket és kancsókat fejlesztenek. A rovarfogó csapda édes folyadékot tartalmaz, ami odavonzza a gerincteleneket, a csapdába csalt állatok pedig nem tudnak kiszabadulni a ragacsos léből. A tudósok szerint a húsevő azért is rejti a halálos kancsókat a föld alá, mert a keskeny hegygerincen viszonylag gyorsan kiszáradna.

Az első példányra egy fa alatti sötét üregben bukkantak a kutatók, akik ezután vizsgáltak meg többi fát is. Most azt remélik, hogy a szenzációs felfedezés segíthet a borneói esőerdők védelmében: ezek a  területek kiemelkednek a biológiai sokféleségükkel, kötelességünk megóvni őket.

Forrás: goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: PřF UP / Palacky University