Ahová csak egyetlen út vezet.

Hazánkban 507 zsáktelepülés található, azaz olyan falu, község vagy város, amelybe csak egyetlen út vezet. Itt aztán nem kell átmenő forgalomra, nagy nyüzsgésre, számítanunk, így egyre több ilyen település aknázza ki a falusi vendéglátásban rejlő lehetőséget.

Most féltucat, személyes kedvencünket mutatjuk be!

Ispánk

Az őrségi falvacska dimbes-dombos vidékét napjainkban 110 ember lakja. Mivel a templomnak nincs árnyéka, tréfásan a „világ közepének” szokták Ispánkot nevezni. A faluban ma a módosabb parasztok jellegzetes házaira, a gyönyörű kódisállásos házakra bukkanhatunk.

https://www.instagram.com/p/9PFN2SzF5C/?tagged=isp%C3%A1nk

https://www.instagram.com/p/BUjoZi0jTdV/?tagged=isp%C3%A1nk

Németbánya

A Bakonyban, erdők ölelésében fekszik Németbánya. A török hódoltság idején elmenekült lakosság helyett betelepült németek üvegipart alapítottak itt, ami később megszűnt. Csend, nyugalom, természetközeliség vár az ide látogatókra.

https://www.instagram.com/p/BJh4TIVB6AJ/?tagged=n%C3%A9metb%C3%A1nya

https://www.instagram.com/p/BUpho34B66W/?tagged=n%C3%A9metb%C3%A1nya

Velem

Az Írott-kő lábánál, hegyek és dombok ölelésében fekszik Velem. Híres a szelídgesztenyés ligetéről, amelyet virágzás és érés idején is sokan keresnek fel. Megkapó látványt nyújt a Szent Vid hegy tetején álló temploma.

https://www.instagram.com/p/BVzRvlGh0-M/?taken-at=387037408

https://www.instagram.com/p/BUPvVGGAaMR/?taken-at=387037408

Várgesztes

Budapesttől nem is olyan messze, a Vértesben találjuk Várgesztest. Az egykori sváb, zárt falucska őrzi a 700 éves hagyományokat. A gesztesi várban minden évben lovagi játékokkal várják a látogatókat.

Fotó: Civertan/Wikipedia Creative Commons

https://www.instagram.com/p/BROG2Ydg1EM/?taken-at=34707192

Mátramindszent

A Mátra közelsége, az erdők, a jó levegő már önmagában hívogató. Némely lakóház még most is őrzi a népi építkezés jegyeit ebben a nyugodt, hangulatos falvacskában.

https://www.instagram.com/p/BACECDFKTLw/?tagged=matramindszent

Vágáshuta

A Zemplénben megbúvó település egyedülálló módon 3 részre osztott (Kispart, Nagypart, Dolina). A vadgazdag erdők, a faluban csörgedező patak, a „harapható” levegő tökéletes pihenést ígér.

https://www.instagram.com/p/BSWqqj-BgG8/?tagged=v%C3%A1g%C3%A1shuta