Egykor ők őrölték a mindennapi kenyerünket.

Hallottál már a szárazmalomról? Most működés közben is láthatsz egyet! Tudod, hogy miként őrölt a vízimalom? Csodálj meg egyet közelről! Fantasztikus malmok várnak hazánk minden táján, ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

1. Szárazmalom, Szarvas

Igazi csemegére számíthatnak a Szarvasra látogatók, az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalma augusztus 20-án bemutató őrlést tart. Az egykoron igaerővel hajtott malom ma ipartörténeti műemlékként várja a látogatókat.

További információ: www.szarazmalom.hu

Szárazmalom, SzarvasFotó: http://www.newjsag.hu/

2. Tés, szélmalmok

A tési szélmalmok, melyek közül mára kettő maradt, szintén ipartörténeti emlékek. Egy családi ház kertjén keresztül közelíthetőek meg, ahol nemcsak a hatalmas kulcsot kérhetjük el, de egy érdekes kis kovácsműhelyt is megtekinthetünk.

Információ: Tés, Táncsis M. u 20. Tel.: 06/88 469-007

Tés, szélmalomFotó: http://rezkakas.hu/

3. Kotsy vízimalom, Zalaszántó

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében álló, gyönyörűen felújított vízimalomban ma is látható működés közben a vízikerék. Malomipari relikviákat is megtekinthetünk, ha felkeressük ezt a bűbájos kis épületet.

Információ: https://www.bfnp.hu/hu/kotsy-vizimalom-zalaszanto

Kotsy vizimalomFotó: http://balcsi.net/

4. Karcag, szélmalom

Karcag városának egyik legértékesebb műemléke az 1859-ben épített, népi stílusú Gál – Gál Szabóné – Deákné – féle szélmalom. A malmot helybeli téglából építette Gál Ferenc egy téglafallal – „bástyával” körbekerített, dombszerű emelkedésen, hogy vitorlái jobban kihasználják a szelek energiáját. Az épület forgó tetőrésszel és négy széllapáttal készült, négyemeletes tornyos, vagy holland típusú szélmalom. Az ablakokkal áttört falú, szépen rendbe hozott szélmalomban 1949-ig folyt a munka. A városban régen hatvan malom működött, közülük tizenegy volt szélmalom. Mára csak ez maradt fenn. Belső berendezése épen maradt, hat szinten lehet megtekinteni a technikatörténeti szempontból is egyedülálló szerkezete.

Információ: bejelentkezés: 59/ 312-087 (augusztus 31-ig látogatható a malom, majd tavasszal nyit ki újra).

Karcagi szélmalomFotó: http://www.falusiszallasportal.hu/

5. Nagybörzsöny, vízimalom

Teljes épségben fennmaradt műemlék, a Börzsöny lábánál található kis településen. Az Antal-féle malmot vízvezető árkaival együtt az 1847. évi nagy tűzvész után építették, 1851-ben készült el. A hosszú, nyeregtetős malomépületben a molnár és családja, valamint a háziállatok is helyet kaptak.

Információ: 06-20/327-9295

Vízimalom, NagybörzsönyFotó: http://www.borzsony.hu/

6. Kiskundorozsma, szélmalom

„Nem fúj a szél, nem forog a dorozsmai szélmalom…”

Kiskundorozsmán a robosztus szélmalmok mindig is nevezetességnek számítottak, magukra vonták a figyelmet. Dombokra épültek, hogy a szél könnyebben meghajthassa vitorláit. A tanyavilágban a szétszórtan élő emberek szívesen gyűltek össze a malomban, hogy eszmét és híreket cseréljenek egymással. Sőt, sokszor a leányválasztás is a malomban történt. Korábban rengeteg szélmalom állt a környéken, de a malomkultúra hanyatlása következtében tönkrementek. Ám a lakosság ragaszkodott műkincséhez, így az Országos Műemléki Felügyelőség úgy határozott, hogy egy épületet az eredeti anyagok felhasználásával renoválnak. Az így helyreállított malom később többször szorult felújításra, de ma remek állapotban várja a látogatókat.

Információ: 30/9137887 (nov. 1-ig van nyitva, aztán tavaszig bezárják)

Dorozsmai szélmalomFotó: panoramio.com

7. Tarpa, szárazmalom

Igazi különlegesség, Tarpa nevezetessége a XIX. század elején készült műemlék szárazmalom, mely az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma. Az ún. Tokaji-féle malom fazsindellyel fedett, malomházra és járószínre osztott épület. Az Észak-Tiszántúl minden falvában épült szárazmalom, még akkor is, ha vízimalom vagy szélmalom volt a közelben. A tölgyzsindellyel fedett malom szerkezetileg két jól elkülöníthető részre oszlik: kerengő sátor (vagy keringő) és a malomház. A mai alakját az 1980-as helyreállítás során nyerte el, amikor az eredeti malom mintájára visszaállították a malomházat, és a tölgyzsindellyel fedték le az egész malom-komplexumot.

Információ: http://www.tarpa.eu/

Tarpai szárazmalomFotó: panoramio.com

8. Ráckeve, malomhajó

A víz energiáját hasznosító malom egészen különleges módon a folyón úszik, így a sík terepen kanyargó folyó sodrásának energiája is elegendő a működtetéséhez. Hatodik éve várja a látogatókat a ráckevei hajómalom, amit kifejezetten hagyományőrző és bemutató céllal építettek, hogy az utókor is megismerhesse ezt a különleges malom-típust. Valamikor több hajómalom működött a környéken, amelyek azonban sajnos az idők során tönkrementek, ma már csak néhányuk van meg, az is csak részben, műemlékvédelem alatt, skanzenben bemutatva. Áprilistól októberig látogathatjuk ezt a páratlan ipartörténeti emlékhelyet.

Információ: http://hajomalom.rackeve.hu/

Ráckevei malomhajóFotó: http://kirandulastippek.hu/

9. Orfűi Malommúzeum

Ez az egyedülálló múzeum az őrlés történetét mutatja be a már őskorban is használt dörzsölőkövektől kezdve napjaink őrlési technológiájáig. A múzeumban megtekinthető a Mekényesről áttelepített, egykoron lóhajtásos szárazmalom és olajütő, illetve a Vízfő-forrás patakjára települt XIX. századi vízimalom, amely az ország egyetlen működési engedéllyel bíró patakmalma. A malom május elejétől szeptember végéig látogatható. A malmoktól induló Vízfő-tanösvényen kirándulhatunk is.

Információ: www.malommuzeum.hu

Orfűi malommúzeumFotó: http://www.szemelyi-utazasi-tanacsado.hu/