Nem csak különleges íze, de jótékony hatása miatt is érdemes megkóstolni.
A nálunk kevéssé ismert és elterjedt mentalekvár meglehetősen sokoldalúan felhasználható. Tölthetjük palacsintába vagy süteményekbe, kanalazhatjuk fagylaltra, de akár húsok (kiváltképp a bárányhús) remek kiegészítője is lehet.
Elkészíteni pedig nagyon egyszerű, hiszen sem hámozni, sem pedig magozni nem kell az alapanyagot…
Amire szükséged lesz:
- 2 csésze mentalevél
- 5 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű édesítő
- 2 egész citrom
- pektin (a pektin esetében általános mérték, hogy 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 grammot adunk – a mentalekvár esetében a levelek és a hozzáadott víz mennyiségét vesszük alapul)
- 4 csésze víz
Így készítsd:
A mentaleveleket és a citromokat alaposan megmossuk, apróra vágjuk.
Fotó: www.creativehomemaking.com
A megmosott, felaprított mentát a citrommal együtt egy edénybe tesszük, vízzel felöntjük és felforraljuk. Forrástól számítva 10 percig főzzük.
A főzetet leszűrjük, majd hozzáadjuk a cukrot és újra felforraljuk. Ezúttal nagyjából 5 percig főzzük.
A pektint kevés cukorral elkeverjük és a mentás főzethez keverjük. Folyamatos kevergetés közben újabb 5 percig forraljuk.
Az elkészült lekvárt még forrón tiszta üvegekbe töltjük és gondosan lezárjuk.
Fotó: www.creativehomemaking.com
Hasonlóan különleges és egyszerűen elkészíthető: Így készítsd a nyár legkülönlegesebb csemegéjét, a rózsalekvárt!
Forrás: www.food.com