Helyette külföldről érkezik a gyümölcs.
Sokan emlékeznek rá, hogy Magyarországon az 1980-as években még kiterjedt, nagy területű málnások voltak: mára ezek szinte teljesen eltűntek. Ebben az időszakban még Európa egyik legnagyobb málnatermesztőjeként jegyeztek minket, mintegy 7 ezer ha-on termett a piros gyümölcs. Nagyon szomorú ezt összehasonlítani a mostani számokkal: napjainkban a termőterület nem haladja meg a száz hektárt sem.
Főként Pest megyében vannak még málnások, de ha a hobbikerteket nem számoljuk, akkor az 50 hektárt sem érheti el a termőterület.
Budapest környékén a termelők a piacon is tudják értékesíteni a friss málnát, így zömmel oda jut a termés, a feldolgozóiparba kerülő mennyiség elhanyagolható.
És hogy honnan érkezik a málna, amit a boltokban vásárolhatunk?
Elsősorban Szerbiából és Lengyelországból importálják. Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek.
Az „eltűnés” okaként a szakemberek a forró, száraz nyarakat említik: a málna ugyanis nem bírja a néha már afrikai klímát.
Forrás: elelmiszer.hu