Métely.

Koi pla: ez, az egyfajta salátaként számon tartott étel darált nyers halból, citromléből, fűszerekből készül.

A Thaiföld Isaan régiójában rendkívül népszerű eledel a laosziak kedvence annak ellenére, hogy évente kb. 20 ezer ember haláláért felelős.

Az étel kritikus összetevője a hal, azaz technikailag egész pontosan a halban élő parazita. A koi pla-t többnyire a Mekong medencéjében élő édesvízi halból készítik, ami gyakran egy élősködő laposféreggel, métellyel fertőzött. A parazita az egyik legagresszívabb ráktípust, epevezeték daganatot képes okozni, amely kb. 20 ezer ember halálért felelős minden évben Thaiföldön.

Koi pla

Az étel nagyon súlyos fenyegetettséget jelent az egészségre, ahogyan arra már évekkel ezelőtt is felhívták az orvosok a figyelmet.

Narong Khuntikeo májjal foglalkozó sebész mindkét szülője a koi pla évekig tartó fogyasztása után kialakult rák áldozata lett. Az orvos éveket töltött azzal, hogy Thaiföldön utazgatott a vidéki észak-keleti területeken és igyekezett felhívni az emberek figyelmét az olcsó, de halálos halfogyasztás veszélyeire, azonban a tradicionális étel olyan népszerű, hogy lehetetlen lebeszélni róla a lakosokat.

Néhányan egyszerűen legyintenek, hogy annyi mindenbe belehalhatunk, míg mások erősködnek, hogy a hal átsütése teljesen tönkreteszi annak ízét. Az időseket szinte lehetetlen rávenni az étel elhagyására, de az orvosok abban bíznak, hogy talán a  fiatalabbak megértik a koi plai fogyasztásának extrém veszélyét.

Állítólag már egyetlen falatnyi koi plai elegendő a tumor kialakulásához, ami egy “csendes gyilkos” az egyik legalacsonyabb túlélési aránnyal rendelkezik műtét nélkül.

Az Isaan régió a világ legfertőzöttebb területe ebből a szempontból, a vizsgálatok szerint az ott élők 80%-a nyelt már le mételyt.

Forrás: www.odditycentral.com