Hosszabbítsd meg szegénynek az élettartamát.
Ha megfelelően bánsz a vágódeszkával, nem csak több ideig élvezheted a társaságát, de az esetleges a fertőzéseket is elkerülheted. Ezt a konyhai eszközt bizonyára nap, mint nap kezedbe veszed, és talán nem is sejted, micsoda galádságokat követsz el ellene.

Íme, a 7 leggyakoribb merénylet!
1. Üvegből készült vágódeszkát használsz

Rendben, az üvegből készült árut nem kezdi ki a rozsda és a szagoknak is ellenáll. Viszont a kemény felület megöli a kés élét. Nem beszélve arról, hogy meg is csúszhat rajta az él, ami sérüléshez vezethet. Mindent összevetve, inkább a fa vagy műanyag deszka ajánlott. Használatukkal tovább marad éles a kés és sérülésmentes az ujj. A műanyag deszkák biztonságosabbak egészségügyileg is, amennyiben megfelelően tisztán tartjuk őket.
2. Túl kicsi a vágódeszkád

Lehet, hogy egy pici vágódeszka kevesebb helyet foglal a konyhádban, és kevesebb felületet kell takarítani is, de a kicsi felület azzal jár, hogy minden lepotyog róla. A késnek pedig nem lesz elegendő helye, így könnyebben megsértheted magad, ahogy vagdosol.
3. Nem használsz külön vágódeszkát a húsokhoz

A nyers hús, a baromfi, a halak remek gyűjtőhelyei a baktériumoknak, (pl. az Escherichia coli –nak vagy a szalmonellának. Ha mindenhez ugyanazt a deszkát használod, a zöldséghez és a húshoz is, nagy valószínűséggel mindenre rákened a kórokozókat. Ajánlatos egy külön vágódeszkát tartani az állati cuccoknak, és forró, mosogatószeres vízben elmosni minden használat után.
4. Nem használsz külön deszkát az ételallergiások részére

Komoly probléma lehet, ha valaki allergiás, és ugyanazt a deszkát használja, amit a többiek, mert még egy akár tisztának látszó deszka is tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek allergiát váltanak ki. A szabad szemmel nem mindig látható allergén anyagok miatt mindenképpen javasolt külön vágódeszkát használni! Az allergia nem játék, súlyos formái is léteznek.
5. A fából készült deszkát a mosogatóban áztatod

A műanyag deszkákat simán beteheted a mosogatógépbe. A fadeszkákkal azonban már vigyázni kell: magas hőmérsékleten vetemedhetnek, repedhetnek, ajánlatos őket kézzel mosogatni. Ekkor sem szabad a mosogatóban áztatni őket, mert a fa beszívja a nedvességet és tönkremegy.
6. Nem szárítod meg alaposan a vágódeszkát

A nedves vágódeszka tökéletes táptalaj a baktériumoknak. Mosogatás után ezért alaposan szárítsd ki, mielőtt a helyére teszed.
7. Nem olajozod rendszeresen a deszkát

Dörzsöld be a vágódeszkát valamilyen élelmiszerként használatos olajjal (pl. étolaj vagy olívaolaj), így megelőzöd, hogy kiszáradjon és meghosszabbítod az élettartamát is. Nem kell nap, mint nap elvégezned a műveletet, elegendő egyszer egy héten, de akár havonta is.

















