Megoszlanak a vélemények arról, mely állatok rendelkeznek kiemelkedő intelligenciával. A népmesékben a róka mindig ravasz, a bagoly nagyon bölcs – én speciel a halaimmal voltam mindig is elfogult (bár talán a világot nem akarták leigázni).

Talán a csimpánz, mert annyira hasonlít ránk? Esetleg a delfin? Nem talált!

Csányi Vilmos etológus professzor, aki hosszú évek óta a kutyák viselkedését, intelligenciáját kutatja, egy helyütt így fogalmaz: „Azok a tesztek, amelyek a kutyák intelligenciáját mérik, valójában azt vizsgálják, hogy az emberi intelligenciához képest mennyire értelmesek. Ehhez képest az állatok a saját környezetükben intelligensek.”

Maradjunk tehát egyelőre annyiban, hogy a különböző fajok más-más területen teljesítenek jól.

macska

Néhány japán kutatónak most mégis egészen meglepő jelöltje van a legokosabb állat címére: a macskák!

A tudósok egy érdekes kísérlet keretében vizsgálták az ok-okozati összefüggések felismerését szőrös kedvenceinknél. A macskák feladata az volt, hogy összekössék egy hang forrását egy feltételezett tárggyal. A kísérlet így festett: adott egy félig átlátszó doboz, amire egy lyukat is fúrtak. A doboz újra és újra zizegni kezdett, noha nem volt benne semmi. A macskák – bár láthatták, hogy üres – mégis elkezdték alaposabban megvizsgálni, mancsukkal bökdösni. Kiderült, hogy a cicusok még úgy is összekapcsolták a dobozt a hanggal, hogy semmilyen tárgy nem volt abban.

macska06

Sok állat elbukott már hasonló, talán még könnyebbnek is számító teszteken: többek közt madarak, gyíkok – de még a közeli rokonaink, a majmok is!

Ez a kísérlet bizonyítja tehát, hogy a cicák magasan fejlett képességgel bírnak az ok-okozati összefüggések megértésében. Vagyis amikor azt hinnéd, hogy kis cirmosod túlzott érdeklődést mutat valami rém egyszerű dolog iránt, talán épp egy tudományos hipotézisen gondolkodik…