Lehetne ez így nálunk is?

-17°C, egy átlagos finn téli nap Oulu-ban. A hófedte utcákon iskolások igyekeznek a suliba. 1200 tanulóból 1000-en biciklivel, 100-150 pedig gyalog érkezik. A többiek sítalpakon, szánkón, néhányan autón. 7-17 éves gyerekekről beszélünk.

Pekka Tahkola, aki a város kerékpáros koordinátora, nincs meglepve. Sok munkája van abban, hogy az itteni iskolák támogatják a gyerekek ilyenfajta bejárást. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy ezzel mindenki jól jár.

Elgondolkodtató képek. Vajon hányan járnak hazánkban bicajjal vagy gyalog suliba? Remélhetőleg falun, vagy a kisebb városokban azért elég sokan. Télen viszont az ő számuk is rohamosan megcsappan. Pedig Finnországban ez nem számít különlegességnek. Még -30 °C-ban sem!

A biciklizés egyszerű, csak egy kerékpár kell hozzá. Persze nem mindegy, hogy mennyire biztonságos, van-e kiépített bicajút, ahol a gyerekek gond és veszély nélkül tekerhetnek!

Finnország egyes területein akár novembertől áprilisig hó borítja az utakat, viszont a bicikliutak, járdák még ilyenkor is jól karbantartottak (lenne mit tanulnunk tőlük…), nincs szükség speciális gumikra, kerekekre ahhoz, hogy a havon is tekerjenek.

Még egy egyszerű, egysebességes falusi bicajjal is be tudnak járni a gyerekek. Ez teszi gyors, kényelmes, olcsó megoldássá a biciklizést.

Forrás: www.mnn.com

Fotó: Pekka Tahkola/Twitter