Hogy keletkeztek ezek a fura mélyedések?

Az 1930-as években, amikor az Atlanti-óceán partjáról először készültek légi felvételek, a tudósok különös földrajzi jelenségre lettek figyelmesek. A New Jersey déli területeitől észak-Floridáig húzódó partszakaszt ezernyi fura, elliptikus mélyedés tarkítja, amelyek úgy festenek, mint a Hold kráterei.

Ezeket a mélyedéseket gyűjtőnéven Carolina Bays-nek nevezték el, azaz karolinai babéroknak. A bay kifejezés (ami öblöt is jelent) itt a nemes babérra, vagyis a mélyedésekben és körülöttük növő babérerdőkre utal.

Fotó: Smithsonian

A gödrök következetesen ovális alakúak és csoportokba rendeződnek, méretük pedig néhány hektártól több ezerig terjedhet. A többségük növényekkel teli, vizes élőhely, amelyet télen és tavasszal esővíz borít, nyáron viszont kiszáradnak.

Fotó: cosmictusk.com
Fotó: Cameron Davidson/Getty Images
Fotó: www.georgehoward.net

Sok hasonló tulajdonságuk van, de a legkülönösebb az irányuk: minden egyes kis mélyedés irányultsága egyforma, egy felé néznek. Minden kis öböl jól láthatóan északnyugat-délkelet irányba mutat, noha kisebb helyi ingadozások előfordulhatnak.

Kép: www.georgehoward.net

A döbbenetes tény, hogy ilyen különös irányultsággal rendelkeznek a mélyedések, a tudósokat is gondolkodóba ejtette. A kutatók egy része úgy véli, hogy ezek a kis öblök akkor keletkeztek, amikor a meteoritok egy csapata az Atlanti-óceán partvidékére csapódott. Az 1940-50-es években meg voltak erről győződve, ekkor persze még jóval kevesebb eszköz volt a kutatók kezében, és kevesebb információjuk volt a világűrről és a Földünkről is. A modernkori vizsgálatok bebizonyították, hogy a mélyedések olyan sekélyek, hogy nem származhatnak becsapódásból és a földön kívüli eredetre utaló anyagok sem mutathatóak ki bennük.

Geomorfológiai elméletek is napvilágot láttak, melyek korábbi tenger borítottsággal, a szél munkájával vagy a talajvíz felemelkedésével igyekeznek magyarázattal szolgálni. Ezen feltételezések viszont nem adnak választ az elliptikus alakra, és az irányultságra sem.

A becslések szerint valamikor félmillió ilyen kis mélyedés tarkította az Atlanti-óceán partvidékét, de ebből mára csupán néhány száz maradt, vagy őrződött meg. A Woods Bay és a Bennett’s Bay például két nagyszerű példa a védett mélyedésre. A nagy részük természetes úton elpusztult, más részük a gazdálkodás, fakitermelés, építkezések következtében tűnt el.  A II. világháború alatt egy nagyobb mélyedést például robbantási gyakorlatokhoz használtak.

Napjainkban ezek a kis öblök meglepően magas biodiverzitással rendelkeznek. Számos madárfaj, vándorló vízimadarak, emlősök, békák, szitakötők, húsevő növények élnek a területen. Némely közülük meglehetősen ritka vagy veszélyeztetett.

Az eredeti felvétel, amely a találgatásokat elindította.

Forrás: www.amusingplanet.com