December közepén van a csúcspont.

Talán sokan nem is tudják, hogy nem csak nyáron érdemes fürkészni az égboltot, hanem decemberben is. Ugyanis ezekben a napokban érkezik a Geminida meteorraj, az augusztusihoz mérhető nagyságrendű csillaghullással. Kedvező körülmények között óránként akár száznál is több hullócsillagot figyelhetünk meg.

Nem a Perszeidák az egyetlen, ami látványos jelenséget produkál, bár kétségkívül ők a legismertebbek. Valójában évente tucatnyinál is több meteorzáport figyelhetünk meg a Földön, amikor üstökösök és aszteroidák törmelékeinek megsemmisülését észleljük kisebb-nagyobb csillaghullás formájában.

„A Geminidák nevüket onnan kapták, hogy a hullócsillagok mintha a Gemini, vagyis az Ikrek csillagkép irányából közelítenék meg a Földet. Nagyjából két hétig láthatóak, de a csúcspont egyértelműen december 13-14-én van, amikor 100-120 hullócsillag is felvillanhat az éjszakai égbolton óránként. Ez nagyjából megegyezik, néha még meg is haladja az augusztusi meteoreső intenzitását” – ismertette dr. Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője.

A téli csillagles persze nem olyan könnyű, mint a nyári: jól fel kell öltözni hozzá. Mégis érdemes a sötétség beállta után kicsit kinn időzni, hátha szerencsénk lesz. Mindenképpen olyan területet válasszunk, ahol alacsony a fényszennyezettség, városban nem sokat fogunk látni a jelenségből. A Zselici Csillagpark ideális helyszín a megfigyelésre, hiszen az egész országban itt a legalacsonyabb a fényszennyezés mértéke. A csillaghullást szabad szemmel, távcsövek nélkül figyeljük meg. A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból.

Forrás: erdeiprogramok.hu és zselicicsillagpark.hu