A személyiségtől is függ az életünk hossza.

Mindenki szeretne sokáig élni, 100 gyertyát elfújni a szülinapi tortáján, találkozni az ükunokáival, ugye? Nos, a kutatók szerint a személyiségünk nagyban befolyásolja azt, hogy hány gyertyát pakolhatunk arra a tortára életünk során.

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint (International Psychogeriatrics) azok az emberek, akik elérik a bűvös 100-at alkalmazkodó, pozitív, de makacs személyiségek. A jelentés arról is beszámol, hogy a 90-100 éveseket az erős munkamorál, szoros családi kötelékek, vallásosság, hazaszeretet jellemezte.

A tanulmány során 29 idős lakos életét vizsgálták Olaszország Cilento nevű részén (ez a vidék arról ismert, hogy nagyszámú idős populáció lakja). A kutatók megkérdezték a matuzsálemek mellett azok családtagjait is, hogy minél teljesebb képet kapjanak az életükről. A válaszok alapján kibontakozott a kép: az öregek igen keményfejűek, ugyanakkor mindig jól alkalmazkodtak a változásokhoz, ami segít egyensúlyba hozni a látszólag ellentétes tulajdonságokat, a makacsságot és a pozitív életszemléletet.

Ezeknek az embereknek is kijutott mindenből: depresszióból, elvándorlásból, szeretteik elvesztéséből. A fejlődés érdekében el kellett fogadniuk és túl kellett élniük azokat a dolgokat, amiken nem tudtak változtatni, de harcolniuk kellett azokért, amiken igen.

Az idősek egészsége is megromlott, de mégis szívósak maradtak. Nagyobb önbizalommal rendelkeztek és bátrabban mertek döntéseket hozni, mint fiatalabb családtagjaik. Valahogy a boldogság és az elégedettség érzése kerekedett bennük felül.

A hosszú életre persze nincs garancia, de ezek szerint az önbecsülés, a határozottság sokat segíthet. A hazafias, családszerető, és némileg önfejű személyiségeknek nagyobb esélyük van elfújni a 100 gyertyát.

Forrás: www.countryliving.com