Végéhez ért az 1980-as években indult munka.

A hagymapucolás vagy aprítás a legtöbbünket sírásra készteti – ha nem is bánatunkban potyognak a könnyeink. Különféle praktikák léteznek, a fagyasztás, a víz tartogatása a szájban, szemüveg és védőmaszk viselése – de a legjobb mégiscsak az lenne, ha a hagyma változna meg, nem?

Fotó: Sunion

Most azonban mindez a bosszúság egy csapásra a múlté lehet! Ugyanis több évtizedes – igen, jól olvastad – munka után a tudósok megtalálták a megoldást. A csípés- és könnymentes hagyma, a Sunion (szójáték a nap és a hagyma szavak összeolvasztásából) megérkezett! A Sunion édes és ropogós, és a sima vöröshagymával ellentétben nem ríkat meg minket. A könnymentes hagyma nem genetikai módosítás eredménye, hanem hagyományos nemesítési munka során állították elő, alig több, mint 30 év alatt.

Lássuk, miként működik: amikor egy közönséges vöröshagymát aprítani kezdünk, egy illékony vegyület szabadul fel és amikor eléri a szemedet, a szervezeted könnyet termel, hogy csökkentse az irritációt. A normál hagymákban ezeknek a komponenseknek a mennyisége azonos, vagy növekvő az idő múlásával. A Sunionban viszont éppen ellenkezőleg viselkednek: csökken a csípősség. Az eredmény egy édes, mérséklet ízű zöldség, amiből nem szabadul fel gáz az aprítás során. Így aztán a könnyektől is elbúcsúzhatunk.

Fotó: Sunion

Jelenleg a Suniont kizárólag két államban, Nevadában és Washingtonban termesztik. A termést késő nyáron és kora ősszel takarítják be, és most először fogják piacra dobni, december végétől várhatóan márciusig vagy áprilisig lesz kapható (egyelőre csak az USÁ-ban).

Az újdonság egyébként igen hasonlatos a közönséges hagymához, csak kisebb. A fogyasztókkal végzett teszteken egyelőre jól vizsgázott, kíváncsian várjuk, hogy a piacon is megállja-e a helyét!

Forrás: www.countryliving.com