Elégedett röfögés.

Nem mondhatni, hogy a kutyát sem érdekli, hogy hogy vannak a disznók! Kutatók egy nemzetközi csapata nemrég kifejlesztett egy olyan algoritmust, amely képes a malacok érzelmeit ’lefordítani’ a röfögésük alapján. A szakértők között svájci, francia és dán tudósok is voltak, közösen dolgoztak azon, hogy a rendszer segítségével a jövőben az állatok jólétén lehessen javítani.

A háztájiban tartott sertések számos hangot adnak ki, a magas frekvenciájú hívóhangtól kezdve az alacsony frekvenciájú dünnyögésig. Az azonban kevésbé világos, hogy a két szélsőség között milyen hangok léteznek, noha a skála rendkívül széles.

A kutatók most 411 állat bevonásával, 7414 különféle hangot rögzítettek annak érdekében, hogy jobban megértsék a mögöttes tartalmat. Ezeket az egyedi hangokat kísérő viselkedéseket és ha lehetséges volt, a pulzust is tanulmányozták. Emellett figyelmet szenteltek a pozitív és negatív eseményeknek is. A pozitív események közé tartozott, amikor a röfik szoptak vagy játékkal játszottak, negatívként írták le azt, amikor elválasztották őket a családjuktól vagy az állatok harcolta, verekedtek és természetesen azt is, amikor levágták őket.

Összességében az eredmények igazolták azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek a magas frekvenciájú hangokhoz, sikításokhoz, sikolyokhoz negatív érzelmeket kapcsoltak, míg az alacsony frekvenciájú dünnyögést, röfögést pozitív vagy semleges töltetűként értelmezték. A csapat azonban jelentős mennyiségű olyan hangot is rögzített, amelyek valahol a kettő között helyezkedtek el.

Az érzelmek és a jólét megértésében két sajátos akusztikus jellemző ugyanolyan fontos volt, mint a frekvencia: az amplitúdó modulációs üteme és az időtartam. Például egy magas frekvenciájú sikítás pozitív érzelmet közvetített, ha rövid volt és kevés amplitúdó modulációt tartalmazott (ezek a jel amplitúdójának időszakos változásai).

A kutatók ezután egy szimulált neurális hálózatot használtak az algoritmus kifejlesztésére. A munka sikeresnek bizonyult, a hangokból kiindulva 92%-os biztonsággal tudták az állatok érzelmeit dekódolni.

A kutatócsoport végső célja egy olyan applikáció fejlesztése, amely monitorozni tudja a malacok érzelmi jólétét a farmon, valós időben. Abban is bizakodnak, hogy ez a fajta elemzéses módszer más emlősöknél is használható lesz majd, egyfajta univerzális fordítóként.

A tanulmány 2022. március 7-én jelent meg a Scientific Reports folyóiratban.

Forrás: www.intelligentliving.co