Zöld újjászületés.

Houtouwan egy szellemtelepülés Kínában. A falu érdekességét az adja, hogy a házakat jóformán teljesen beborítja a növényzet, a természet költözött be a távozó lakók helyére.

Az egykori halászfalut a Shengshan szigeten találjuk. Virágkorában 2000 halásznak adott otthont, de az 1990-es évek elején elnéptelenedtek a házak. Napjainkban alig néhányan lakják a települést. A legtöbben azért hagyták el a falut, mert az oktatási és élelemellátási lehetőségek beszűkültek. Az 1990-es években a kis öböl nem tudta az egyre növekvő halászati igényeket sem kielégíteni. Emiatt az itt élők a szárazföldre vándoroltak a jobb munkalehetőségek és könnyebb élet reményében. Sok házban a bútorok azóta is mozdulatlanul állnak, hogy a lakók elhagyták az épületet. Az elmúlt évtizedekben nem ez volt az egyetlen település Kínában, amit a városok elszívó ereje sújtott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jeanett Lesufi (@gnett_l) által megosztott bejegyzés

Érdekes módon azonban az elhagyott település új esélyt kapott azzal, hogy a házakat rendkívül látványosan nőtte be a növényzet. Szinte minden épület ’kizöldült.’ 2015-ben egy lenyűgöző fotósorozat látott napvilágot a levelekkel borított házakról, aminek következtében egyre több turista érkezett a helyszínre. Fotósok és Insta felhasználók paradicsomává vált a különös hangulatú falu.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hype Galore (@hype.galore) által megosztott bejegyzés

A turisták fogadására azóta némi infrastruktúra is épült, így például egy kilátópont, ahonnan remekül belátható a terület anélkül, hogy kárt tennénk az épületekben. Érdemes nyáron felkeresni Houtouwant, amikor a vegetáció teljes pompájában van.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

national archaeology (@national_archaeology) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.thetravel.com