Védelmük közös feladatunk.

A méhek a világ legfontosabb élőlényei és szerencsére ez már a hatósági intézkedéseknél is tetten érhető. Baranya megyében most éppen azért semmisítettek meg virágzó és virágzás előtt álló repcetáblákat, mert azokat a méhekre kockázatosnak ítélték.

A mintavételezés helyi méhészek jelzései alapján történt. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre. A Nébih laboratóriumi eredményei és kockázatbecslése alapján öt esetben kellett a hasznos rovarok védelme érdekében elrendelni a növények megsemmisítését. A kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg.

Fontos tudni ugyanis, hogy a szabályos, a növényvédő szerek címkéjén előírtaknak megfelelően végzett növényvédelmi tevékenység nem jelent kockázatot a házi méhekre és a vadon élő beporzó szervezetekre.

Amennyiben mégis felmerül a gyanú, a hatóságok azonnal vizsgálatot rendelnek el. Kiemelten kezelik a méhpusztulási eseteket, amelyek felderítése során az elhullás környezetében található, méhekre attraktív kultúrák növényvédelmi kezeléseit is mindig ellenőrzik. 2012 óta rendszeresen célzott monitoring vizsgálatokat is folytatnak a virágzó kultúrákban.

Az évi mintegy 60-100 mintából átlagosan 5-10 esetben bizonyosodik be a szabálytalan szerhasználat és sikerül kiszűrni kockázatos területeket.

Forrás: portal.nebih.gov.hu