A vadon újraélesztése.

Szinte naponta tűnnek el fajok a Földről, de eközben jó hírek is érkeznek, nem egyszer ugyanis rég kihaltnak vélt állatok vagy növények kerülnek újra szem elé. Most egy gyönyörű magnóliafajra sikerült ismét rátalálni, ami azért is nagy öröm, mert 97 éve eltűnt a tudósok elől.

Az alabástrom szépségű virágokat hozó, különleges alakú, fényes, smaragdzöld levelekkel bíró fa Haitin él, ahol a kiterjedt élőhely pusztulás miatt eltűnőben van a hihetetlen fajgazdagság.

Az északi haiti magnóliát (Magnolia emarginata) 1925-ben fedezték fel és rögtön utána nyoma is veszett. A Vörös listában súlyosan veszélyeztetett, mivel 97 éve nem bukkantak rá, már kihaltnak vélték. Egy az egymillióhoz volt az esélye annak, hogy megtalálják a vadonban. Haitin olyan kevés érintetlen erdő maradt, hogy az is félő volt, hogy már nem is él a növény.

Hispaniola szigete 5 ismert őshonos magnólia otthona, ezek mindegyike súlyosan veszélyeztetett és kizárólag itt fordul elő. A szakemberek úgy döntöttek, hogy a keresést június közepén végzik, amikor a virágok szirmot bontanak és egyszerűbb megtalálni a növényeket, mint nyugalmi állapotukban.

A csapat 3 napig Massif du Nord hegyeiben való keresésre fókuszált, ahol vélekedésük szerint megfelelő életteret találhat magának a magnólia, ráadásul közel esik azokhoz az elpusztított erdőkhöz, ahol a fajt egykor felfedezték. Azt is feltételezték, hogy ez az elvesztett magnólia faj a sűrű, hegyi erdőkben élhet, ami különösen nagy kihívást rejt a növény dokumentálása és tanulmányozása terén.

Fotó: Eladio Fernandez

A hegyes vidék erősen korlátozta a kutatást, azonban a kitartás meghozta a gyümölcsét: 16 kifejlett magnólia fára bukkantak, amelyek különféle növekedési stádiumban voltak, de épp virágoztak egy elszigetelt erdei szakadékban. A szakemberek 1 méternél alacsonyabb magnólia csemetéket is találtak, ami reményt ad arra, hogy életképes populációt tudjanak nevelni.

A kutatógárda most egy maggyűjtő utat tervez, a fa fajmegőrző programjának kezdeteként. A másik 4 magnóliafaj sikeres termesztésének tapasztalatából kívánnak meríteni, hogy egy faiskolát létesítsenek és visszatelepítési munkálatokba kezdhessenek, a helyi közösségekre támaszkodva.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Eladio Fernandez