Intelligens rovarok.

A poszméhek egymásnak taníthatnak meg dolgokat, például egy újfajta komplex viselkedést. A Nature tudományos folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a méhek ugyanúgy képesek megosztani egymással a tudást, mint mi, emberek.

Növekvő számú bizonyíték támasztja alá azt, hogy az emberi kultúrához hasonlóan az állatok kultúrájában is megfigyelhető a halmozódás, mintázatszerű viselkedéssel, amely az előzetes tudásra épül. Az emberi kultúra olyan összetett, kumulatív viselkedéseket foglal magában, amely meghaladja az egyéni képességeket, egyenként, egymástól függetlenül ezeket nem tudja mindenki az élete során felfedezni.

Ezt a fajta viselkedést azonban a gerinctelenekben eddig nem figyelték meg, márpedig általánosságban az intelligens élet alapfeltételének tekintik. Az emberi faj esetében a készségek és technológiák fokozatosan javulnak, ahogy az innovációk terjednek és egymásra épülnek.

A poszméhek rendkívül szociális rovarok, amelyek képesek nem természetes viselkedéseket is magukévá tenni, például madzag húzását vagy labdacs görgetését, társadalmi tanuláson keresztül, jutalom reményében. A tanulmány során a kutatók nehéz feladatokat állítottak össze annak érdekében, hogy vizsgálják, képesek-e a poszméhek sokkal komplexebb viselkedést megtanulni másoktól a kolóniában.

Egy kétlépéses rejtvénydobozt terveztek, amelyben a méheknek először egy akadályt kellett elmozgatniuk, ami lehetővé tette a forgó fedő nyitását, eközben szacharóz jutalmat kaptak. 3 különálló kolóniának 24 napot adtak arra, hogy mindezt kidolgozza, de egyetlennek sem sikerült az önálló megoldás.

Eközben két napba telt kiképezni demonstrátor méheket, akik el tudták a feladatot végezni, miután az első lépésnél jutalmat kaptak. Ezután a képzetlen méhek gyorsan megtanulták a demonstrátoroktól a gyakorlatot, még jutalom nélkül is. Mindez pedig arra utal, hogy a poszméhek képesek a szociális tanulásra, sőt akár a kulturális átvitelre is.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org