Felejtsd el a tükörtojást és a keménytojást!
Új módi hódít: a tojást nem főzzük, nem sütjük, hanem … kezeljük. Szárítjuk? Aszaljuk? Még nem tudjuk pontosan, hogy minek is lehetne nevezni ezt az eljárást. Annyi biztos, hogy sóban és cukorban szárítjuk meg a sárga gömböket, hasonlóan ahhoz, mintha szalonna vagy lazac lenne. Állítólag ez az eljárás koncentrálja a tojás ízét. Ha idegenkednénk az érleléstől, akkor gondoljunk egy érett sajt ízére!

Az így kapott sárgák meglehetősen sósak, úgyhogy ne magukban fogyasszuk őket, inkább csak kísérőként. Ajánlják reszelésre is, mintha sajt lenne, tészta vagy saláta tetejére.
Így készítsd el a szárított tojást:
1. Keverj jól össze 1 bögre sót és 1 bögre cukrot egy tálban. A keverék felét öntsd egy kisméretű sütőtálba.

2. Válaszd külön 4 tojás sárgáját, a fehérje most nem fog kelleni. Óvatosan, egyesével helyezd a sárgákat a sós elegy tetejére, majd vigyázva fedd be az egészet az elegy másik felével. Ha ez elkészült, akkor folpackkal fedjük le a tálat és tegyük a hűtőbe 4 napra.

3. 4 nap után vedd ki a hűtőből a tojások sárgáját. Ecset segítségével tisztogasd meg őket a sótól és cukortól, és mosd is meg őket vízben.

4. Helyezd a sárgákat egy papírtörülközőre, hogy megszáradjanak és veregesd le óvatosan róluk a felesleges vizet. Tedd a sárgákat egy sütőpapírral bélelt lapra és süsd őket 65◦C-on 2 órán keresztül.

5. Ekkorra a sárgáknak félig keménynek kell lennie, hasonlóan egy aszalt sárgabarackhoz. Fogyaszd el őket rögtön, vagy légmentesen lezárva tedd a hűtőbe, max. 2 hétig tudod így tárolni.



















