Csokornyi boldogság.

„Oszd meg a boldogságot!” – ez volt a 2022-es Tulipánnap jelmondata. Hollandiában hatalmas ünnep január harmadik szombatja, amikor a virágokkal indítják az évet.

A vágott tulipánok szezonkezdetét mindig nagy várakozás előzi meg. 2012 óta tartják a Tulipánnapot, amikor a holland város virágoskertté alakul. Május kezdetéig milliónyi tulipán indul el innen a nagyvilágba, hogy örömöt, színeket és tavaszt hozzon a lakásokba.

A tulipánnak több mint 1000 fajtáját tartják számon: rengeteg színben, mintázattal, sziromformával kapható a népszerű virág. Az élénksárgától a sötétliláig, a liliomformájútól a tépett szirmúig, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

A Tulipánnapon önkéntesek százai segítenek egy kertet felépíteni az amszterdami Dóm téren: ebből a virágoskertből mindenki ingyen szedhet tulipánt. Sajnos 2022-ben elmaradt ez a kertecske a koronavírus miatt, de más módon sikerült emlékezetessé tenni a tarka ünnepet.

Igazán látványos lett az újítás: egy hajó haladt az amszterdami csatornákon telis-tele tulipáncsokrokkal. Nem csak a vízen sikló járműről, de biciklikről is osztogatták a virágot, sokan vették át boldog mosollyal a tulipáncsokrot.

Forrás: tulpentijd.nl

A kiemelt kép illusztráció.