Fontos területek.

Brit tudósok felmérése szerint 3 házikert képes napi egy teáskanálnyi nektárt biztosítani, ami elegendő táplálék többezer méh számára.  A kutatók egy üvegcsövet használtak a nektár kivonására és mérésére 4 nagyvárosban: Bristol, Edinburgh, Leeds és Reading kertecskéiben. Refraktométer segítségével a nektár koncentrációját több mint 3000 egyedi virágból mérték.

A városi kertek kutatása eddig kevésbé volt kiemelt, noha vidéken több ilyen mérést is végeztek már. Azt tudták, hogy a privát kertek bőséges nektárforrást jelentenek, de nem gondolták, hogy ekkora jelentőségük van a beporzók táplálásában. A vidéki területekhez hasonlítva ezekben a kertecskékben a növények fajgazdagsága is sokkal nagyobb.

A négy vizsgált városban közel a terület egyharmada a lakók birtokában van, hatszor akkora zöldfelületet biztosítva, mint a városi parkok. A vizsgálatok alátámasztják a privát kertek hatalmas szerepét a beporzók megőrzésében, mivel ezen területek nélkül jóval kevesebb táplálékhoz jutnának a különféle a méhek, pillangók, legyek, molyok, bogarak, darazsak.

A városi kertecskék még ha parányiak is, nagyon fontos szerepet játszanak a beporzók életében. Még a legkisebb erkélyen is nevelgethetünk méhlegelőt, érdemes többféle virágos növényt ültetni, amelyek eltérő időpontban bontják szirmaikat.

Forrás: www.upi.com