Nem hinnéd, de tényleg léteznek.

Természetesen minden város egyedi, de van olyan, amelyik annyira különleges, hogy az egész világon nem akad párja. Egy tucatnyit fura települést mutatunk, némelyikről nehéz elhinni, de valóban létezik!

1. A város, ahol nem hal meg senki

A norvég Longyearbyen egyike a világ legészakabbra fekvő településeinek, egy olyan hely, ahol hivatalosan képtelenség meghalni. A városnak ugyan van temetője, de 70 éve használaton kívül. A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk: olyan kegyetlen hideg van, hogy egyrészt a föld is fagyott, másrészt a holttesteket szinte konzerválja ez a hőmérséklet, nem indulnak bomlásnak a földben, ezért vonzzák a vadállatokat… Azokat az embereket, akik már életük végén járnak, gyorsan átszállítják a norvég szárazföldre repülővel.

Fotók: © BIOS/EAST NEWS, © Bjørn Christian Tørrissen és © Bjørn Christian Tørrissen

2. A két országhoz tartozó város

Nem ritka, hogy egy város két ország határán fekszik, Büsingen am Hochrhein azonban egészen kivételes eset. Ez a település ugyanis német exklávé, Svájcban. Gazdaságilag Svájc része, de adminisztratív-közigazgatási szempontból Németországhoz tartozik. Hivatalosan ugyan az euró a fizetőeszköz, de svájci frank jóval népszerűbb, és szokatlan földrajzi helyzetéből adódóan mindkét ország közszolgáltatásaiból részesül. A büsingeni focicsapat az egyetlen olyan német focicsapat, amely a svájci bajnokságban játszik.

Fotók: © Prekario/wikipedia, © Davidmoerike/wikipedia és © olinchuk/depositphotos

3. A „legpokolibb” város

Az USA-ban, azon belül is Michigan államban található a Hell azaz Pokol nevű város. Az elnevezés eredete bizonytalan, de a város lakói szeretik fenntartani ezt a pokoli imázst. A turisták előszeretettel fényképezkednek az Üdv a Pokolban táblánál, az ajándékboltban pedig vehetnek egy kis Pokolból származó földet is.

Fotók: © Rebecca Cook/reuters, © Rebecca Cook/reuters és © David Ball/wikipedia

4. Egy osztrák város Kínában

A kínaiak híresek arról, hogy mindenről másolatot készítenek, na de egy egész városról? Pedig pontosan ez történt, ki sem kell tennie az országból a lábát annak, aki Ausztriába vágyik – ugyanis megépítették Hallstatt-ot, Kínában. Elsőként a templom készült el, ezt követték az utcák, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint az eredetiek, az osztrákoknál. Az ingatlanárak azonban jóval az ihletet adó város ingatlanárai felett vannak.

Fotók: © Tyrone Siu/reuters, © Hanno Böck/wikimedia, © chensiyuan/wikimedia és © Zairon/wikimedia

5. Az utolsó szabad város

Hol máshol, mint Kaliforniában található Slab City, hobókkal, nyugdíjasokkal, és olyanokkal, akiknek nincs hova menniük. Az emberek lakókocsikban és rögtönzött viskókban élnek, folyóvíz, áram és bejelentett lakhely nélkül. Nincsenek közintézmények, senki nem látja el a közfeladatokat, viszont adók és bérleti díjak sem terhelik a lakókat. Mégis, többségük szerint ez a világ legkényelmesebb és legszabadabb helye.

Fotók: © Marc Cooper/flickr, © Jesse!S?/flickr és © John Roney/flickr

6. Egy barlangváros

Matmata-t Dél-Tunéziában találjuk, itt a berberek barlangjai még mindig lakottak.  Az 1970-es években ugyan felszín feletti házak is épültek, de a helyiek közül még ma is sokan élnek szívesebben a sziklákban rejtőzködő lakásokban.

Fotók: © Panegyrics of Granovetter/flickr, © Bo&Ko/flickr és © Arian Zwegers/flickr

7. Egy tető alatt az egész város

Alaszkában egy egész város egy 14 emeletes épületben kapott helyet. Whittier egyetlen háza korábban katonai célokat szolgált. Minden üzletet, a rendőrséget, a kórházat, de még a templomot is itt keressük. A különös dolog hátterében az a szándék húzódott, hogy spóroljanak a fűtésen, ugyanis az élet meglehetősen fagyos és szeles errefelé. A települést mindössze 220-an lakják.

Fotók: © mcornelius/depositphotos, © Jessica Spengler/wikipedia és © Eli Duke/flickr

8. A legkékebb város

A falak, az ajtók, a házak, a lépcsők: itt minden kék. A gyönyörű település neve Chefchaouen, és Marokkóban keressük, ha szeretnénk felkeresni. Az egyik elképzelés szerint az itt élt zsidók festettek mindent kékre, az ő számukra szent színnek számított a kék. Zsidók ugyan már nem élnek itt, de a hagyomány folytatódik.

Fotók: © Singa Hitam/flickr, © wikipedia és © East News

9. Egy földönkívüli város

1947-ben egy UFO szenvedett balesetet az új-mexikói Roswell városa közelében. Azt persze nem tudni, hogy valójában UFO volt-e vagy valami más, de a város a Földönkívüliek Városa-ként vonult be a köztudatba. Erre igyekszik is rájátszani: földönkívüli fesztivállal, de még a helyi McDonald’s falát is marslakók díszítik.

Fotók: © TRIPPLAAR KRISTOFFER/SIPA/EAST NEWS, © Phil Campbell/wikipedia és © Str Old/reuters

10. Egy város a nyílt tengeren

Neft Daşları ipari város Azerbajdzsánban. A város egy fém talapzaton helyezkedik el, a nyílt tengeren, egy olajmező felett. A településnek nincs állandó lakosa, nagyjából 2000 ember dolgozik itt egyszerre, pár hónapos váltásokban.

Fotók: © baku.az/instagram, © NASA/wikipedia és © Interfase

11. Egy város a sziklában

Setenil de las Bodegas Spanyolországban található, és arról híres, hogy egy hatalmas bazalt sziklában foglal helyet. Az utcák némelyikén sétálva a kék ég helyett kőtömb magasodik a fejünk felett, nem csoda, hogy rengetegen jönnek a világ minden részéről megcsodálni a települést.

Fotók: © José Luis Sánchez Mesa/flickr, © Andrei Dimofte/wikipedia és © Falconaumanni/wikipedia

12. Egy város, ahol több a holt, mint az élő

A kaliforniai Colma városa arról híres, hogy 17 temetője van, tele halottakkal. AZ elhunytak száma jóval meghaladja az élőkét, 1000 elhunyt jut egy élőre. A fura helyzet azért jött létre, mert a hatóságok korábban az összes temetőt áthelyezték ide a közeli San Francisco-ból, az elhunytak maradványaival együtt. Kissé bizarr módon a helyiek többsége sírásó, temetői alkalmazott, vagy virágárus. A városlakók kedvelik a fekete humort, mottójuk: „Nagyszerű érzés élőnek lenni Colma-ban!”

Fotók: © Seattleretro/wikipedia, © Zelda/wikipedia és © colmahistory

Forrás: brightside.me