Itt biztos nem lesznek unszimpatikus kollégáid.

Minden ember ismeri az érzést, amikor agyára megy a főnöke, legszívesebben bezárná egy szobába a kellemetlenkedő munkatársait. Ilyenkor arra gondol: milyen jó lenne, ha csak magában dolgozhatna! Miközben az otthon, valóban egyedül szorgoskodó embereket irigyeljük, ismerjük meg azokat, akik annyira magányosan dolgoznak, hogy akár hónapokig nem látnak más embert.

A személyzet tagjai, Concordia Állomás, Antarktisz

A Concordia Állomás, amit Fehér Marsként is emlegetnek, egyike a Föld legelszigeteltebb és legbarátságtalanabb helyeinek. Annyira távoli, hogy az Európai Űr Ügynökség (ESA) modellként használja ahhoz, hogy milyen lehet egy messzi bolygón élni. A 3200 méteres tengerszintfeletti magasságban elhelyezkedő helyen az emberek harmadannyi oxigénhez jutnak, mint normális körülmények között. Télen akár -85 C is lehet, a személyzet 4 hónapot teljes sötétségben tölt. 600 km-re a legközelebbi emberek által lakott helytől, nem csoda, hogy az alkalmazottakat szociális viselkedés szempontjából is vizsgálják. Az elképesztő körülmények között élő maroknyi csapaton végzett tanulmányok fontos adatokat szolgáltatnak. Az itt tartózkodóknak minden nap kihívásokkal kell szembenézniük, teljes önellátásra kell berendezkedniük. Ide nem lehet télen ételt szállítani, és a problémákat, meghibásodásokat is meg kell oldaniuk.

Fotó:  ESA_events/flickr

Téli gondnok, Yellowstone Nemzeti Park

Steve Fuller az elmúlt 48 telet elszigetelve töltötte a világhírű nemzeti parkban. A téli gondnok és mindenes novemberben érkezik meg, és azzal tölti a napjait, hogy ellapátolja a havat a tetőkről (mintegy 100 épületről), nehogy összeomoljanak. Legközelebbi szomszédját 2 órás hómobilozással éri el. Mégis, Fuller azt mondja, hogy sosem érezte bezártnak magát, és sosem unatkozott. Számtalan tennivalója akad, amikor pedig lazításra vágyik, fotózza a meseszép téli tájat, rádiót hallgat, olvas vagy sítalpakon barangol. Amikor a két lánya kisebb volt, otthon tanultak velük ezekben a téli hónapokban.

Személyzet, Thule Repülőbázis, Grönland

A Thule Repülőbázis ennél jóval mozgalmasabb munkahelyet kínál. Azonban ha nem a Concordia-hoz viszonyítjuk, akkor a Thule is csak egy hideg, rettenetesen távoli hely, nulla éjszakai élettel. Az év háromnegyedében a hó és jég fogságában létező bázis, ahol a rövid nyár idejére jégtörő hajó vág utat az érkező szállítmányok részére. Az itt dolgozók életét színesíti, hogy lehet gleccsert látogatni, a legközelebbi inuit település pedig 100 km-re található. Több százan dolgoznak itt, a központban vidáman telik az élet: van bowling center, klub (étteremmel, játékszobával), közösségi tér, sportolási lehetőségek és egy kis mozi is.

Fotó: NASA Goddard Space Flight Center/flickr

Tűzfigyelő, Gila Nemzeti Erdő, USA

Erdőtüzek esetében a korai észlelés kulcsfontosságú. Ezért van erre egy külön személy, aki figyeli a területet: Új-Mexikóban, áprilistól augusztusig Philip Connors tölti be a feladatot. A Gila Nemzeti Erdő őre 40 ezer hektárnyi területet pásztáz. Nem csak magányos munka ez, de veszélyes is. Connors szerencsére élvezi a magányos munkát. Egyedül a feleségét hiányolja otthonról. Rengeteg könyvet olvas, sétáltatja a kutyáit, ír, kinn alszik a csillagok alatt és örül a neje alkalmi látogatásainak. Talán hihetetlen, de újságírói munkáját hagyta ott az állásért.

Fotó: Samat Jain/flickr

Téli gondnok, Many Glacier Hotel, Montana, USA

David és Rebecca Wilson októbertől a Montana-ban található Many Glacier Hotelben élnek. A szálloda azonban a mostoha körülmények miatt szeptemberben bezár, így egyetlen vendég sem érkezik a tél folyamán. David Wilson 2008 óta a hotel téli gondnoka. Az ő feladata eltakarítani a havat, megjavítani a szél által okozott károkat, és kikergetni a menedéket kereső állatokat. A múlt évben kevesebb, mint 10 ember tévedt arra a hosszú, hideg hónapok alatt. Ha bármi baj történne, kizárólag hóekével lehetne a segítségükre indulni.

Fotó: Glacier NPS/flickr

Forrás: www.mnn.com