Tökéletes ráhangolódás az ünnepekre.

Már ismerjük a dánok  „hygge”-jét, itt az ideje megismerni a svédek „mys”-jét, ami nagyjából kényelmet, otthonosságot jelent. A két kifejezés körülbelül valami hasonlót takar, mindkét dolog a skandinávok hideg, kemény teleinek szülötte. A mys a finom, ínycsiklandó ételekre fókuszál, amelyeket péntek este pihenős, ráérős időtöltéssel körítenek. Így születik meg a péntek esti mys, a „fredagsmys”.

A fredagsmys annyit tesz: kényelmes péntek, és már az 1990-es évek óta a svéd élet része. Népszerűségét egy chipsreklámnak köszönheti, amely arra bíztatta az északiakat, hogy a péntek estéket otthoni pihenéssel és eszegetéssel töltsék.

Egy a lényeg, hogy minél otthonosabb hangulatot teremtsünk, gyertyákkal, puha takarókkal, ráérős órákkal és persze sok-sok finom kis étellel, amelyek nem igényelnek órákig tartó főzőcskézést. Előnyben azok az apró falatok, amelyeket akár két ujjal is csipegethetünk! Senki sem akar mosogatni tányérhegyeket, ugyebár. Manapság a tacosok a legelterjedtebb falatok ezeken az estéken.

Miért is ne vehetnénk át azt a ráhangolódó, meghitt szokást mi is? Csak gyűjtsük magunk köré a szeretteinket, készüljünk kis falatkákkal (a lehető legkevesebb energia és időráfordítás mellett!), és üljünk le közösen tévézni vagy társasozni.

Forrás: www.housebeautiful.com