A lakók szeme fénye.

Portland-ben található az apró Mill Ends Park, amelynek hivatalos igazolása van arról, hogy világ legkisebb parkját tisztelhetjük benne. A Guinness rekordot tartó cserépnyi földterület mindössze 60 cm átmérőjű, de ne becsméreljük a lakosok előtt, mert könnyen dühbe gurulnak. 40 valahány éve óvják-védik-ünneplik, láthatóan büszkék erre a zsebkendőnyi földdarabra.

A területet eredetileg villanyoszlop helyének szánták. Azonban a pózna csak nem akart megérkezni, viszont a gazok már felütötték a fejőket, így Dick Fagan, az Oregon journal tárcaírója elhatározta, hogy saját kezelésbe veszi a dolgot, és virágot ültetett a gödörbe. Az épület, ahol dolgozott, épp a forgalmas útra nézett.

Fotó: brx0/flickr

Fagan ezután írt egy népszerű kis szösszenetet Mill Ends néven (a névadó a fűrészüzemekben maradt „vég”- szabálytalan, durva fűrészáru volt), majd egyre többször írt a rovatban a parkról és a körülötte zajló eseményekről.  Maga Fagan volt az, aki a „Világ legkisebb parkja” kifejezést is használni kezdte. A parkot két évvel később, 1948-ban, Szent Patrik napján avatták fel.

Fagan tovább írta hóbortos kis történeteit a parkról, és annak állítólagos lakóiról, így például manókról, amelyeket bevallottan csak ő látott. Elmesélt egy történetet arról, hogy amikor kinézett az ablakon, észrevett egy lukat ásó manót. Ő lerohant, megragadta az emberkét, így lehetett egy kívánsága. Fagan egy saját parkot szeretett volna, de mivel nem adta meg a kívánt méreteket, a manó – akit Patrick O’Toole-nak nevezett – csak egy luknyi területet adott neki.

Fagan 1969-ben hunyt el, de a park tovább él, mindig akad valaki, aki óvja, gondozza. 1976 óta a város hivatalos parkjának számít, és minden Szent Partik napi ünnepségnek helyet ad.  Az évek alatt már készült itt apró úszómedence, búvárkodóhely lepkéknek, szobrocskák, repülő csészealj. Az eseményeket koncertek, piknik színesítik.

Fotó: Craig Dietrich/flickr
Fotó: mike krzeszak/flickr
Fotó: Dan Reed/flickr
Fotó: www.huffingtonpost.com
Fotó: www.huffingtonpost.com
Fotó: commons.wikimedia.org
Fotó: commons.wikimedia.org
Fotó: 7263255/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com