Ősi bizalom.

A történészek szerint a világ legrégebbi bankját vagy trezorját Marokkóban találjuk. A 13. századból származó agadir vagy igoudar kamrák egyesek szerint akár még ennél is ősibbek lehetnek, olyan régiek, mint azok a hegyek, amelyeknek oldalaiba épültek.

Ezek a kamrák a berbertörzshöz tartoztak, akik több mint 4 ezer éve telepedtek le Marokkóban. Többnyire az állam déli részén éltek, hegyes vidéken, a barlangokban és a sziklákon kezdtek kamrákat kialakítani.

Minden berber családnak volt egy saját ’trezorja’, amelyben az értékeit tárolta.

Ezek lehettek dokumentumok ugyanúgy, mint élelmiszer, fegyver vagy épp ékszer. Egyes feltételezések szerint egyik-másik üreg akkora volt, hogy menedékként is működhetett a háborús időszakokban. Volt, amelyekbe macskák is befértek, akik aztán az egerektől védték a tárolt dolgokat.

A berberek számtalan módon gondoskodtak ezekről a kamrákról.

Először is, tábláik voltak, amelyeken vezették, hogy kihez tartoznak az értékek és hogy hol őrzik azokat. A nyilvántartást a Lamine elnevezésű titkár végezte. Másodszor, minden törzs képviselőket választott, akik szintén összeállt egy 10 tagú testüket, az Inflas. Mindegyik kamrának lett egy kincstárnoka, akinél a kulcs volt: az Amir.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Camille • Nomade (@camasofamily) által megosztott bejegyzés

A törzsek csak az Amirnak fizettek azért, hogy az értékeiket biztonságos helyen őrizze. Emellett a törzs tagjai maguk is védhették a kamrát, hogy növeljék annak biztonságát. Az egyik legrégebbi és legnagyobb kamra az Agadir Imchguiguiln, ami több mint 700 éves. A restaurálások szerint 130 fülkét, központi teret, mecsetet és még egy börtöncellát is magában foglal.

A fizikai érték mellett ezeknek a trezoroknak az eszmei értéke is felbecsülhetetlen.

A világ legősibb, kollektív bizalomra épülő intézményét mutatják be, nem csak a közösségen belül, de különböző embercsoportok között is. A kiemelkedő jelentőségű, nemzetközileg is fontos örökséget a marokkói kormány a már az UNESCO Világörökség figyelmébe ajánlotta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Agadir Best OF (@agadir.bestof) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maroc Portfolio (@maroc.portfolio) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MOROCCO | MAROC | TRAVEL (@inmorocco) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com