Némelyik az illegális gyűjtögetés áldozata lett.

A világ legritkább növényei többnyire csak a Föld egyetlen helyén élnek, fokozottan védettek, és állandóan a kihalás fenyegeti őket. Legtöbbször az élőhelyük is elszigetelt, távoli, nehezen megközelíthető. A veszélyeztetett állatokról többet hallunk, pedig a növényeknek is szükségük van a védelemre. Jó lenne, ha még sokáig gyönyörködhetnének bennük a Föld lakói!

Attenborough kancsókája (Nepenthes attenboroughii)

Attenborough kancsókája a Fülöp-szigetek egyik meglehetősen elérhetetlen hegycsúcsán él.  Vélhetően mindössze néhány száz egyedet számlál az állománya. A kancsókák húsevő növények, amelyek csapdába ejtik a gyanútlan rovarokat, folyadékot tartalmazó öblös kancsójuk segítségével. Attenborough kancsókája egyike a legnagyobbaknak, 30 cm magas kancsókkal, amelyek rovarokat, sőt akár patkányokat is bekebelezhetnek. 2007-ben fedezték fel a növényt.

Fotó: Alastair Robinson

Öngyilkos pálma (Tahina spectabilis)

Ez a hatalmas pálma észak-nyugat Madagaszkár távoli tájain nő. Nagyjából 50 évig él, aztán egyetlen egyszer virágzik, és nem sokkal később elpusztul. Az öngyilkos pálmákat 2005-ben fedezte fel egy kesudió ültetvény menedzser, egy családi kirándulás során, de hivatalosan csak 2008-ban írták le. A törzse akár 18 m magasra is nőhet, akár 5 méteres, hatalmas, legyezőszerű levelei vannak, a fák még a Google Earth-ön is látszanak. Hozzávetőleg 90 vadon növő példányt tartanak nyilván.

Fotó: John Dransfield

Nyugati földalatti orchidea (Rhizanthella gardneri)

Ez a szokatlan orchidea az egész életét a föld alatt éli. Még virágokat is föld alatt hoz, késő májusban – kora júniusban, több, mint 100 krémfehértől pirosig terjedő, erős illatú virágot. Egyetlen élőhelye a nyugat ausztráliai bozótosok. Az orchideából hiányzik a klorofill, így nem tud energiához jutni a napfényből, mint általában a növények. A bozótok gyökeréből jut tápanyaghoz, egy vele élő parazita gomba segítségével. Vélhetően kevesebb, mint 50 egyede él a világon.

Fotó: Andrew Brown

Golf labda kaktusz (Mammillaria herrerae)

Kizárólag a mexikói Queretaro hegyeiben él, a golflabda névre hallgató apró, fehéres kaktusz, amely éppen úgy fest, mint a névadó labda. Gyönyörű rózsaszín virágai vannak, emiatt a gyűjtők sajnos illegálisan is szeretik becserkészni a vad példányokat.  Ennek következtében az utóbbi 20 évben az állománya több, mint  95%-át elveszítette.

Fotó: Petar43 / Wikimedia

Venda cikász (Encephalartos hirsutus)

A szőrös külsejű cikász kizárólag Dél-Afrika Limpopo tartományából ismert. 1996-ban írták le, mint új fajt. Sajnos ez a növény is az illegális gyűjtés áldozata lett, dísznövény-értéke miatt pusztult ki az állomány nagy része. Meg nem erősített adatok szerint a vadonban már kihalt.

Fotó: Hannes Mostert

Medúzafa (Medusagyne oppositifolia)

A medúzafáról úgy vélték, hogy kihalt, de az 1970-es években szerencsére újra rábukkantak vadon élő példányokra. Vélhetően a gyümölcséről kapta a nevét, ami medúzára emlékeztet feltörés után. Családjának egyetlen élő tagja, a Seychelles szigetek egyik szigetén él. Úgy tudni, hogy 86 példánya nő vadon, de ebből sem terem mindegyik.

Fotó: Royal Botanic Gardens, Kew

Bökj meg fa (Acacia anegadensis)

Ez a nagyon tüskés bokor a Brit Virgin szigetek két szigetén él. Ezek a területek mélyen fekszenek, így a növényeket is gyakran elárasztja a tenger. A populáció állapota ismeretlen, de csak egy 10 km2-es területen fordul elő a növény. Egy közeli arborétumban nevelgetik is a növényeket, hogy fennmaradási esélyüket növeljék.

Fotó: Royal Botanic Gardens, Kew

Petrezselyem páfrány (Anogramma ascensionis)

Ez az aprócska páfrány úgy fest, mint egy mini petrezselyem. Kizárólag Ascension vulkanikus szigetén találták meg, az Atlanti óceán déli részén. 50 éven keresztül azt hitték, hogy kihalt, amíg 2009-ben egy botanikusokból álló csapat nem talált 4 egyedet. Rideg, száraz körülmények között növekedett egy bizonytalan sziklán. Hogy megmentsék az apró növénykéket, a kutatók heteken át küzdöttek értük, kötelekkel ereszkedtek le, öntözték a magoncokat, irtották a gazt. Amint a növények spórákat kezdtek hozni, az apró, spórákkal teli hajtásokat szaporításra küldték a London melletti Királyi Botanikus Kertbe. Azonban napjainkban is rendkívül ritka még ez a növény, mindössze 40 érett példánnyal.

Fotó: Viswambharan Sarasan

Korallfa (Erythrina schliebenii)

A korallfa élénkpiros virágaival, tüskés törzsével kizárólag a dél-kelet tanzániai erdőkben él. 1998-ban kihaltnak nyilvánították, de 2001-ben újra felfedezték egy kis területen. Az erdőt azonban megtisztították, hogy területén bio üzemanyagot készítsenek, és ennek során a korallfa is áldozatul esett. Szerencsére 2011-ben újra találtak élő példányokat. Jelenleg kb. 50 példánya él egy elkerített, védett területen.

Fotó: Costas Mligo, University of Dar es Salaam

Forrás: BBC