Belsőleg és külsőleg is használatos.

A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozó növény. A trópusi Afrikából származó ricinust Magyarországon is ültetik dísznövényként, és ismeretes gyógynövényként is.

Nem véletlen, hogy annyi népi elnevezése van: csodafa, csodafű, Jónáska bab, Jónás fája, kikajon, krisztuskeze, krisztustenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny, kerti ricinus, kiki, nagysárfű, török-mag, vakondokfa, vakondfű, vakondbab. A vakonddal kapcsolatos nevei arra utalnak, hogy állítólag elűzi a vakondot a kertbe ültetve.

A házak körül gyakran felbukkan, és sokan tudják róla azt is, hogy mérgező. Magas termetével, szép leveleivel, piros bogas virágzatával, tüskés termésével mutatós dísznövény. A bab nagyságú magvai azonban erősen mérgező ricin fehérjét tartalmaznak! Gyerekeknél akár már 1-2 mag halálos lehet, a felnőtteknél 2,5-20 mag letális.

A fogyasztás után néhány órával jelentkezik égő érzés a szájban, torokban és a gyomorban, majd hányinger, hasi görcsök, homályos látás, görcsrohamok, nehézlégzés, heveny máj- és veseelégtelenség, bénulás és halál következhet be.

Talán meglepő, de ezt a rendkívül mérgező növényt gyógyászati célra is használják. A mérgező magból hideg sajtolással készült ricinusolaj korábban hashajtó szerként volt ismert (a ricin eltávolítása a gyártás során forróvizes felfőzéssel következik be). Gyermekeknek adni ennek ellenére szigorúan tilos!

A gyógyszertárakban, drogériákban kapható ricinusolajat hajpakolás formájában hajhullás csökkentésére, hajnövekedés serkentésére és a hajvégek töredezettségének helyreállítására is használják. Az olaj külsőleg alkalmazandó, vékony rétegben kell felvinni szemöldökre, szempillákra, hajra és körmökre. Természetesen óvva intünk mindenkit a házi olajkészítéstől, válasszunk megbízható forrásból származó terméket (például a Bioeeltől: www.bioeel.hu).