Genetika vagy valami más?

A Texasi Egyetem becslései szerint a világon minden 1000 emberből 32 egy ikerpár tagja, azaz kb. a népesség 3%-át teszik ki az ikrek. Ez a szám területenként, rasszonként és etnikumonként változik. Némely népcsoport esetében az átlagosnál gyakoribb, másoknál ritkább az ikerszülés.

A kutatók egyetértenek abban, hogy az egypetéjű ikrek születése teljesen véletlenszerű, viszont a kétpetéjűeknél az öröklődés is szerepet játszik.

Amennyiben a családodban valakinek kétpetéjű ikertestvére van, akkor nagyobb eséllyel fog neked is ikerpár-gyereked születni. Ha maga az anya a kétpetéjű ikerpár egyik tagja, négyszeresére nő az esélye annak, hogy ikreket szül.

Ezek a tényezők  arra utalnak, hogy az ikerszüléseket egészében kell, családokban, népcsoportokban vizsgálni. És valóban, úgy tűnik, az ikerszülések esetében fontos szerepet játszik a rassz és az etnikum is. Például az USA-ban sokkal gyakrabban születnek ikrek az afro-amerikai családoknál, mint a spanyolajkú lakosság körében.

Ikerlányok Kodinhiben, Indiában.

Fotó: mysteriousuniverse.org

A legnagyobb arányban a Nigériában élő joruba közösségben fordulnak elő ikrek, azon belül is egy Igbo-Ora nevű településen.

Egészen elképesztő, 1000 élveszülésre itt 40-50 ikerpár esik. Azaz csaknem a népesség 10%-ának van ikertestvére. A szokatlanul magas szám miatt a várost csak „A Világ Ikerfővárosaként” emlegetik.

Noha orvosilag nem bizonyított, a kutatók feltételezik, hogy a gyakori ikerszülés összefüggésben lehet a nők táplálkozási szokásaival ebben a régióban. Elképzelhetőnek tartják, hogy a sokat fogyasztott jamgyökér egyik különleges fajtája tartalmaz olyan természetes anyagot, amely stimulálja a petefészkeket és mindkét oldali petefészket petesejt termelésére ösztönzi.  Persze az is lehet, hogy csupán genetika áll a dolog hátterében.

A közösséget mindez nem érdekli. Ők örülnek az ikerszüléseknek, Isten áldásaként gondolnak rájuk. Sok terhes nő imádkozik azért, hogy egyszerre több gyereknek adjon életet.

Igbo-Ora nem az egyetlen település, ahol kiugróan magas az ikrek száma. A brazíliai Candido Godoi városában, az argentin határ közelében hasonló számok figyelhetőek meg. Itt is 10 % körüli az ikerszülések aránya. A 20. század elejétől jegyezték az adatokat, amikor az első telepesek megérkeztek, köztük 17 ikerpár. A populáció nagyrészt lengyel és német gyökerekkel rendelkezik, érdekes módon az ikerszülésekben gazdagabb Hunsrück régióból származó felmenőkkel.

Fotó: AFP/PIUS OTOMI EKPEI

Sokáig a kutatók nem találták a magyarázatokat, lehetséges okokat. Aztán 2009-ben az argentin történész, Jorge Camarasa egy szokatlan elmélettel rukkolt elő a Mengele: A Halál Angyala Dél-Amerikában c. könyvében.

Josef Mengele, az őrült náci orvos félelmetes kísérleteket folytatott ikrekkel az auschwitzi koncentrációs táborban. Feladata volt, hogy megfejtse az ikerszületések titkát, és így az árja populációt mesterséges növelni lehessen, Hitler tervei szerint. Az elkerülhetetlen vég elől aztán Dél-Amerikába menekült. Jorge Camarasa úgy véli, hogy Mengele álnéven itt tovább folytatta iker-kísérleteit és sikerült is rájönnie, hogy miként lehet előidézni az ikerszülések növekedését. Többen azonban nem osztják ezeket a szövevényes elméleteket.

A 10 éves ikerpár, Kitana és Tahuana Schmitt egyike a 6600 lakosú városka 700 ikerpárjának.

Neslson és Norberto Riske, két idősebb lakó Candido Godoi-ból.

Mariara és Maira Kotowski 17 évesek.

Boszniában is létezik egy város, Buzim, amely bejelentkezett az „Ikrek városa” címért. A 20 000 lakosú településen több, mint 200 ikerpár él. Hasonlóan Igbo-Ora-hoz és Candido Godoi-hoz, a lakók szintén szeretnék ezt a különlegességet turista-csalogatóként használni.

A jelenségre itt egy helyi újságíró, Nedzib Vucelj figyelt fel, amikor a felesége ikreknek adott életet az 1992-95-ös polgárháború idején. Vucelj észrevette, hogy ebben az időszakban 21 másik ikerpár is született a városban. Még egy facebook oldalt is létrehozott, amelynek segítségével 200 ikerpárt talált a településen. Buzim patriarchális társadalmában nem ritka a nagycsalád, és a belterjesség sem, amely szintén a lehetséges genetikai okokat erősíti.

Ikrek Buzimban.

Fotó: www.reuters.com/Dado Ruvic

Indiában Kodinhi városában feltűnő az ikrek gyakorisága. A kis településen 2008-ban 300 élveszülés során 15 ikerpár látta meg a napvilágot.

Ikrek Indiában, Kodinhi.

Forrás: www.amusingplanet.com