Invázió emberi segítséggel.

A királyrák (Paralithodes camtschaticus), amit kamcsatkai vagy alaszkai ráknak is neveznek, a Csendes-óceán északi részéhez tartozó Bering-tengerben, Alaszkában és a Kamcsatkai-félsziget körül őshonos. Az 1960-as években a szovjetek újabb halászterület létesítésének céljából betelepítették e rákfajt a Barents-tengerhez tartozó Murmanszk-fjordba is. Csakhogy a rákok nem maradtak egy helyben, vándorolni kezdtek, nyugat felé terjeszkedve. 1977-ben már Norvégiából is jelentették a királyrákot.

Emberi segítséggel veszélyes inváziós fajjá vált, mivel természetes ellenség hiányában jól szaporodik és felfalja a honos fajokat. Gyakorlatilag mindent megragad és megeszik, amivel útközben találkozik. Nagyon gyorsan terjed, 2009-ben már a Bergentől délre eső területekről is jelentették.

Ennek ellenére a norvég halászok örülnek neki, mert egy-egy példányért szép összeget kérhetnek. Érdekes módon a királyrák eközben az őshonos területén erősen megritkult.

A legnagyobb királyrák páncéljának az átmérője akár 28 centiméter lehet, lábfesztávolsága pedig 1,8 méter. Átlagosan 4-5 kilogrammos, de 12 éves korában akár 15 kilogramm is lehet. Teste és lábai sötétvörösek. A hímek nagyobbak, mint a nőstények.

Általában 20-50 méteres mélységben él, de akár 200 méterre is lehatol. Télen és kora tavasszal, párzás idején nagy csapatokba verődve a sekélyebb vizekbe vándorol. A fiatal rákok is inkább a sekélyebb vizek védelmét keresik. A homokos, iszapos helyeket részesíti előnyben.

A királyrák jól tolerálja a különböző hőmérsékleti tartományokat, ugyanakkor a hőmérséklet kihat a növekedésére. Ha a víz hője 8 °C alá esik, lassan nő és vedlik, 12 °C körül már meglehetősen felgyorsul a folyamat. Jól adaptálódik a víz sótartalmának ingadozásához is, mivel képes a életfunkcióit és a táplálkozási aktivitását megőrizni.

A vörös királyrák nem csak óriási, de rendkívül ízletes is: nagyon kedvelt a hatalmas, húsos lábaiért. A norvégiai Kirkenes mellett például még rákhalászatra is befizethetünk. aminek keretében melegen öltözve foghatjuk az óriási rákokat a jeges fjordban, természetesen előre elhelyezett csapdák segítségével. Sőt, a kifogott állatokat még el is készítik, így alkalmunk nyílik vacsora keretében megkóstolni azokat.

Forrás: www.snowhotelkirkenes.com